Följ Svensk Byggtjänst

AMA beskrivningsverktyg nu på webben

Pressmeddelande   •   Jun 20, 2011 17:00 CEST

Efter ett intensivt utvecklingsarbete finns nu AMA beskrivningsverktyg i en webbaserad version. Med webbversionen kan beskrivningsarbetet effektiviseras ytterligare. Användarna slipper att lägga tid på installationer och har alltid tillgång till tjänsten, oavsett var de befinner sig.
I den svenska byggbranschen är det sedan många år tillbaka vedertaget att hänvisa till texterna i AMA (Allmän Material- och Arbetsbeskrivning) som föreskrifter i tekniska beskrivningar. Detta förtydligar och förenklar kommunikationen mellan aktörerna, inte minst i projekterings- och upphandlingsskedena.

Med AMA beskrivningsverktyg blir det enkelt och effektivt att skapa tekniska beskrivningar och administrativa föreskrifter som ansluter till AMA.

– Att det är webbaserat betyder att användarna slipper lägga tid på installationer och alltid har tillgång till det oavsett var de befinner sig, säger Andreas Nyström, Svensk Byggtjänst, som ansvarat för utvecklingsarbetet.

Hela teamet kan jobba i samma dokument

I nya webbaserade AMA beskrivningsverktyg kan alla som jobbar med beskrivningen samverka i ett och samma dokument genom hela processen.

– Att slippa hantera och samordna en mängd olika dokument underlättar beskrivningsarbetet och spar tid. Dessutom minskar risken för fel och missförstånd som måste rättas till, menar Helena Dahlberg, produktområdeschef för AMA och BSAB på Svensk Byggtjänst.

Alla som jobbar med projektet kan hela tiden nå det webbaserade dokumentet. De kan parallellt arbeta med de olika AMA-kapitel och beskrivningstexter som de är ansvariga för.

– När den sista korrigeringen är gjord är också helheten klar, helt enkelt. Utan besvärliga samordningar, säger Andreas Nyström.

Tydligt spårbara ändringar kod för kod

En viktig förbättring i nya AMA Beskrivningsverktyg gäller spårbarheten av ändringar genom hela arbetsprocessen, från start till mål.

I det webbaserade verktyget kan man enkelt överblicka alla ändringar som gjorts – kod för kod. Man kan också se vem som har gjort dem och när.

Den effektiva spårbarheten av ändringar i hela beskrivningsdokumentet ger bättre kontroll och kvalitetssäkring. Det blir också mycket lättare att skapa diskussion kring ändringar och få med allas kunskaper och erfarenheter kring viktiga frågor.

Enkelt att exportera till Word och Excel

Med det webbaserade beskrivningsverktyget kan man när som helst exportera den tekniska beskrivningen till Word och mängdförteckningen till Excel.

-När du exporterar ditt dokument skapas det en kopia. Det innebär att dokumentet på webben aldrig berörs av de eventuella justeringar man gör "offline", förklarar Andreas Nyström.

Flera nyheter kontinuerligt   

– Vi kommer successivt att införa ytterligare nya och nyttiga funktioner i webbaserade AMA beskrivningsverktyg. Bland annat ser vi funktioner för att utgå från egna eller företagsgemensamma beskrivningsmallar som ett steg att ytterligare effektivisera beskrivningsarbetet i framtiden.

Tack vare att verktyget är webbaserat kan vi effektivt integrera de nya funktionerna utan att användarna behöver göra nya installationer eller påverkas i sitt pågående arbete, säger Helena Dahlberg. 

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.