Gå direkt till innehåll
Operos VD Johanna Söderström tog emot Nordbyggs guldmedalj 2018 för företaget arbetsbyxa för gravida byggare. "Jättekul, omvälvande och betydelsefullt!" Det var Johannas tre spontana ord när hon fick priset.
Operos VD Johanna Söderström tog emot Nordbyggs guldmedalj 2018 för företaget arbetsbyxa för gravida byggare. "Jättekul, omvälvande och betydelsefullt!" Det var Johannas tre spontana ord när hon fick priset.

Pressmeddelande -

Arbetsbyxa för gravida från Operose vinnare av Nordbyggs guldmedalj 2018

”Rosmari” – en arbetsbyxa för gravida från företaget Operose. Det är vinnaren av Nordbyggs guldmedalj för årets bästa produktnyhet 2018. Operose har designat flera typer av arbetskläder för kvinnor i byggbranschen. Med den nya byxan för gravida byggarbetare och målare har sortimentet fått ett angeläget tillskott som vann årets guldmedalj med bred marginal.

Bakom priset står Nordbygg, tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Årets medalj delades ut till vinnaren under torsdagskvällen på Nordbygg 2018 på Stockholmsmässan. Juryns ordförande, Svensk Byggtjänsts VD Urban Månsson, läste upp nomineringen:

”2018 års guldmedalj uppmärksammar en produkt som inriktar sig på ett av Nordbyggs huvudteman – rekrytering. Produkten är en innovation, på det sätt att den känns så självklar och förstås borde funnits för länge sedan. Den banar väg för ett förhållningssätt som konkret öppnar byggbranschen.”

Operose har under en följd av år designat byggarbetskläder för kvinnor och uttrycker sitt synsätt på detta vis:

– Fler och fler kvinnor arbetar inom mansdominerade yrken och det gillar vi. Fortfarande finns mycket att göra innan alla har samma förutsättningar. Ett steg på vägen är välsittande och funktionella arbetskläder oavsett yrke, kön och kroppsform.

Liksom tidigare år har de tio finalisterna hämtats från ”Topplistan” som löpande publiceras i Byggindustrin. Redaktionen har valt ut finalisterna som sedan alla kunnat rösta på via arrangörernas hemsidor. ”Folkets röst” har utgjort en del i underlaget för att kora vinnaren. Den slutgiltiga makten har dock juryn haft.

– Detta är den tydligaste segern i guldmedaljens historia. Operose med byxan för gravida fick 2 000 röster fler än de närmaste medtävlande. Och juryn var mycket enig om att detta var den givna vinnaren, förklarar Urban Månsson.

– Det finns ett enormt behov av nya medarbetare och ny kompetens i hela byggprocessen. Då är det viktigt att skapa förutsättningar för att alla ska kunna jobba och känna sig välkomna i byggyrken. Den nya byxan för gravida byggare och målare är ett mycket bra och angeläget exempel på detta, menar Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg och medlem i juryn.

Förutom Urban Månsson och Peter Söderberg ingår även följande i personer i juryn: Staffan Åkerlund, chefredaktör på Byggindustrin, Anneli Kouthoofd, vd Byggmaterialindustrierna, samt Björn Florman, Materialbiblioteket.

”Medaljen lyfter fram innovationer”
Den allra första medaljen delades ut 2010 och tillföll då Soltech Energy och deras solenergisystem med takpannor av glas.

Förra året, 2017, vann HMBox från Englund-Gruppen. Produkten mäter fukthalten i betongunderlag och meddelar via Internet när de är tillräckligt torra för golvläggning.

2016 belönades Klimatfabriken med medaljen för den multifunktionella och energisnåla fläkten Klimat K7.

År 2015 fick Deflamo medaljen för sitt miljövänliga och biologiskt nedbrytbara flamskyddsmedel Apyrum. 2014 var det OrganoWood som erhöll medaljen för träprodukter med modifierade biofibrer. 2013 gick medaljen till 3M för All Weather Flashing Tape 8067, 2012 var AB Smidesproffsen i Umeå vinnare med den mobila betongstationen ELVIRA och 2011 fick Nybro Bostads AB priset för Windowvip – en renoveringsvagn för enkla fönsterlyft.

– Vi tycker att Guldmedaljen fyller en viktig uppgift – den pekar på den stora utvecklings- och innovationskraften i vår bransch och kan tjäna som inspiration för andra att satsa mer på nya lösningar och produkter, menar Urban Månsson.

Mer information om den vinnande produkten besök www.operose.se

För mer information om Nordbyggs guldmedalj kontakta:
Peter Söderberg, projektchef Nordbygg, peter.soderberg@stockholmsmassan.se, 08-749 43 93
Urban Månsson, vd Svensk Byggtjänst, urban.mansson@byggtjanst.se, 08-457 10 08

Ämnen


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige