Gå direkt till innehåll
Christina Lindbäck, NCC i Snåret: Agenda 2030 är som en affärsplan för samhället.

Pressmeddelande -

Christina Lindbäck, NCC i Snåret: Agenda 2030 är som en affärsplan för samhället.

FN’s Agenda 2030 med 17 Globala mål för hållbarhet kan ge svindlande prestationsångest, men också utgöra en fantastisk palett av möjligheter. I senaste Snåret träffar Emma Jonsteg fyra gäster som valt det senare perspektivet och tar sikte på en hållbar värld.

I programmet medverkar Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC, Maria Gardfjell (MP), tidigare kommunalråd för WWF’s globala klimatstad Uppsala, Kristina Mjörnell, affärs- och innovationsområdeschef hållbara städer och samhällen på forskningsinstitutet Rise och Mattias Gustafsson, vd Urbio.

2015 enades världens alla länder om FN’s Agenda 2030 och Globala målen med 17 mål och 169 delmål. För Christina Lindbäck finns det bara möjligheter med målen.

–Jag ser Globala målen som en affärsplan för samhället. De beskriver väldigt pedagogiskt hur våra samhällen behöver utformas för att vi ska vara hållbara i framtiden, säger hon.

Har minskat utsläppen

NCC gör redan mycket i Agenda 2030’s anda. Bland annat har de satt mål för minskade klimatutsläpp – och minskat företagets egna utsläpp med 35 procent på två och ett halvt år.

Uppsala kommun har Agenda 2030 som ledstjärna, vilket har bidragit till att de utnämndes till världens bästa klimatstad av Världsnaturfonden 2018.

Kommunens budget bygger på Agenda 2030 och man har skapat en ny organisation på ledningsnivå med avdelningar för ekologisk hållbarhet, social hållbarhet och en näringslivs- och omvärldsavdelning.

–När vi gjorde denna organisation var det en sak som försvann: konflikten mellan ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Vi skapade ett nytt mind-set hos människor, säger Maria Gardfjell.

Fler efterfrågar Agenda 2030
På Urbio djupdyker man ordentligt i flera av Globala målen när man jobbar med ekosystemtjänster och urban grönska och gröna mötesplatser. Mattias Gustafsson ser en ökad efterfrågan på tjänster som rör Agenda 2030.

– Det finns ett stort fokus i många kommuner att integrera stadsgrönskan i planerna. Där har till exempel redskapet grönytefaktor implementerats och spridit sig som en löpeld, säger han.

Alla mål viktiga
Rise forskar om alla områden som de globala målen berör och Kristina Mjörnell poängterar att vi i arbetet med målen även bör ta ställning till de mål om vilka vi för några år sedan tänkte att ”de här berör inte oss”.

–Att det kom rent vatten ut kranen var naturligt för oss förut, nu är det inte det. Och alla människor har inte längre råd att bo, har inte ens bostäder, har inte råd att leva hållbart. Våra förutsättningar i Sverige förändras hela tiden. Det är därför väldigt bra att gå igenom målen och hela tiden ha dem på agendan, säger hon. 

Ämnen


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige