Gå direkt till innehåll
Hållbar arkitektur i kallt klimat – ny bok

Pressmeddelande -

Hållbar arkitektur i kallt klimat – ny bok

Det finns hus som håller längre och åldras vackrare än andra. Vissa hus klarar sig bättre när byggnadens beständighet, funktion och andra arkitektoniska egenskaper sätts på prov.

Hållbara hus i kallt klimat – 31 hus från Finland i öster till Kanada i väster. Bakom alla dessa exempel finns det någon som haft en vision om hur husen ska vara beskaffade i funktion, gestaltning och hållbarhet. I denna bok får arkitekten komma till tals och berätta sin historia, just den arkitekt som ansvarat för utformningen i projektet och som haft en vision och eftersträvat att uppnå särskilda hållbara arkitektoniska kvaliteter.

Boken visar hur hållbar arkitektur kan vara utformad i subarktiskt och arktiskt klimat genom trettioen exempel på hållbart byggande i Finland, Sverige, Norge, Svalbard, Island, Grönland, Kanada och USA. Projekten i boken presenteras ur sex intressanta hållbarhetsperspektiv – energi, material, återbruk, platsen, klimat och funktion. Varje hus/projekt presenteras med fotografier och arkitektens beskrivning av huset.

Arkitekturen karakteriseras baserat på hållbarhet, gestaltning och funktion. På det sätt byggnaderna presenteras får de tre begreppen olika utrymme. För att samla och kategorisera byggnaderna så har de sammanförts i sex olika kategorier, som vart och ett utgör ett eget avsnitt.

De olika kategorierna är: 1. Lågenergi, 2. Material, 3. Återbruk, 4. Platsen, 5 Klimatet och 6. Funktion.

Boken vänder sig till arkitekter, arkitektstuderande, fastighetsutvecklare, projektörer, byggherrar, förvaltare och andra med intresse för hållbart byggande. Redaktörer är Ulf Nordwall, teknisk licentiat inom arkitektur och verksam på Peab inom projektutveckling och Thomas Olofsson, professor vid Umeå universitet.

Sedan tidigare finns Hållbara hus i kallt klimat. 22 hållbara hus från Bollnäs till Kiruna 1994–2014, utgiven av Svensk Byggtjänst.

FAKTA

Redaktörer: Ulf Nordwall och Thomas Olofsson

Omslag: Mikke Hedberg

Förlag: AB Svensk Byggtjänst

Antal sidor: 220

Format: 226 x 280 mm

Inbunden fyrfärg, rikt illustrerad

Boken har parallella texter på svenska respektive engelska. 

Ämnen


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kontakter

Helen Strandgren

Helen Strandgren

Affärsområdeschef 08-457 10 00

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige