Gå direkt till innehåll
Minecraft-tävling engagerar unga i Tomelilla: Så kan staden bli rikare på upplevelser!

Pressmeddelande -

Minecraft-tävling engagerar unga i Tomelilla: Så kan staden bli rikare på upplevelser!

Under våren har Tomelilla kommun genomfört ett dialogprojekt med ungdomar i samarbete med Svensk Byggtjänst. Projektet har genomförts inom ramen för konceptet Mina Kvarter, där dataspelet Minecraft används som dialog- och gestaltningsverktyg. I tävlingen som ingår i projektet ska nu en jury ta ställning till åtta bidrag. Ett återkommande tema i bidragen är förslag kring hur staden kan bli rikare på upplevelser.

Tomelilla firar i år 150 år och ska nu ta fram en ny översiktsplan för kommunen med sikte på år 2025. För att involvera främst ungdomar i denna process valde man att satsa på Svensk Byggtjänsts koncept Mina Kvarter för och dialog och gestaltning med hjälp av dataspelet Minecraft.

I ett första steg byggde Svensk Byggtjänsts Minecraft-konsulter en modell av dagens centrala Tomelilla.

Uppslutning från kommunens politiker
– Här finns alla centrala delar av Tomelilla med stationen, torgen, Folkets Park och så vidare, berättar Jonas Ekelund, webbmaster på Tomelilla kommun och projektledare för Mina Kvarter-projektet.

Modellen och projektet har presenterats för politikerna i kommunfullmäktige, som också fått möjlighet att själva bygga i Minecraft.

– Politikerna har intresserat sig för och engagerat sig i detta projekt, konstaterar Jonas Ekelund.

Omfattande dialog
Sedan har alla invånare via möten och olika kommunikationsinsatser uppmanats att bygga sina ändringsförslag i modellen och även vara med i en tävling. I tävlingen bygger man förslag och motiverar varför dessa skulle utveckla Tomelilla och därmed ingå i den nya översiktsplanen.

– Vi har fått stor medial uppmärksamhet för projektet och det är många invånare som varit inne och byggt i vår modell. Tävlingsbidrag kunde lämnas in till och med den 18 maj och vinnaren utses av en jury. Prisutdelningen sker på nationaldagen den 6 juni, berättar Jonas Ekelund.

Åtta fullständiga tävlingsbidrag
– Vi har fått in åtta fullständiga bidrag från ungdomar i åldern 7-15 år. Något bidrag har gjorts av en person men de flesta har gjorts av grupper, bland annat en mellanstadieklass på Lindesborgsskolan och två mellanstadieklasser på Onslundaskolan, säger Jonas Ekelund.

– De flesta förslagen fokuserar på offentliga platser och hur de kan erbjuda mer och bättre upplevelser.

Ämnen


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige