Gå direkt till innehåll
Mikael Damberg, närings- och innovationsminister (s) deltar i Nordic ConTechs seminarium i Almedalen.
Mikael Damberg, närings- och innovationsminister (s) deltar i Nordic ConTechs seminarium i Almedalen.

Pressmeddelande -

Nordic ConTech i Almedalen: Hur kan vi bygga billigare och bättre med nya innovationer?

– Byggkostnaderna är avgörande för hela samhällets utveckling. Inte minst vad gäller bostäder. I Sverige har byggkostnaderna under flera år ökat dubbelt så mycket som konsumentprisindex. En av de viktigaste frågorna inför valet är därmed hur vi ska kunna bygga billigare - och samtidigt möta kraven på hållbarhet.

Det menar Urban Månsson, VD för Svensk Byggtjänst som står bakom den nya plattformen Nordic ConTech.

I Almedalen arrangerar Nordic ConTech ett seminarium om hur nya innovationer kan leda till ett billigare och bättre byggande. Här medverkar närings- och innovationsminister Mikael Damberg och ledande representanter för bygg, innovation och finanssektorn. Dessutom presenteras två nya undersökningar om samverkan och innovation inom samhällsbyggnad.

”Innovationskraften måste stärkas”
Syftet med Nordic Contech är främst att:

  • Kommunicera nya lösningar och satsningar för framtidens samhällsbyggnad
  • Skapa dialog och möten mellan branschens aktörer, start ups, innovatörer, finansiärer och politiker

Detta ska bidra till att få fram och realisera fler innovationer för effektiv och hållbar samhällsbyggnad.

– Näringslivet och politiken måste tillsammans skapa rätt förutsättningar för ökad innovationskraft inom byggsektorn. Hur detta ska gå till är temat för vårt seminarium på Samhällsbyggararenan i Almedalen, förklarar Urban Månsson.

Program med minister, start up och näringsliv
Seminariet äger rum på Samhällsbyggararenen i Almedalen (på fartyget Blue Charm, bredvid Teaterskeppet i Visby Hamn) måndagen den 2 juli kl 14.30—15.30.

Programmet inleds av Lars Albinsson, internationellt etablerad konsult inom processutveckling och innovation, som arbetat för bland annat IKEA, Volvo och Microsoft. Under senare år har han fokuserat på samhällsbyggnad och byggindustri. Till exempel i omlokalisering av Kiruna och Malmberget.

Lars Albinsson kommer att tala om behovet av innovation för effektivare samhällsbyggnad, presentera plattformen Nordic ConTech och summera Svensk Byggtjänsts nya undersökningar om samverkan och innovation i bygg- och förvaltningsprocessen.

Petra Jenning, är expertkommentator och fokuserar under programmet på vilken nytta och vilka mervärden innovationer kan skapa i bygg- och förvaltningsprocessen. Och då inte minst ur brukarnas perspektiv. Hur kan byggnader få nya funktioner som gagnar både individen och samhället?

Petra Jenning är arkitekt SAR/MSA och partner i FOJAB arkitekter. Hon är även ansvarig för FOJABcode – företagets satsning på computational design för att utveckla digitala designprocesser.

Viktor Broberg, VD på BuildSafe, ska berätta hur företaget blev en framgångsrik start up med sin innovativa molntjänst för ökad byggsäkerhet. Han ger även sin syn på vad som krävs för att lyckas som innovatör inom samhällsbyggnad. BuildSafe fick nyligen ännu ett erkännande då företaget utsågs till ett av två Gasellsprång-företag 2018 av Dagens Industri.

Därefter blir det ett samtal under ledning av Lars Albinsson. Som representant för regeringen medverkar Mikael Damberg, närings- och innovationsminister (s).

Företrädare för byggsektorn blir Emile Hamon, chef verksamhetsutveckling på Veidekke Sverige. Han har de senaste dryga tio åren jobbat med strategiska arbetsprocesser på Veidekke. Tidigare har han varit affärsutvecklare på Tyréns och verksamhetsutvecklare på Prolog.

Från finans- och investeringssektorn deltar Anders Thulin, Senior Digital Expert på Triton och styrelseledamot i bland annat installationskoncernen Assemblin. Han har en lång karriär inom internationellt näringsliv och till exempel varit Senior Vice President och CIO på Ericsson och Senior Partner på McKinsey & Company.

Läs mer på www.nordiccontech.se

Ämnen


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige