Följ Svensk Byggtjänst

Ny bok: Tydligare ansvarsfördelning i plan- och byggprocessen

Pressmeddelande   •   Okt 12, 2010 16:00 CEST

Arkitektens uppdrag är ett hjälpmedel för att definiera innehåll, kvalitet och omfattning vid upphandling av arkitekttjänster. Boken är framtagen i ett samarbete mellan Svensk Byggtjänst och Svenska Teknik och Designföretagen, STD.

Plan- och byggprocesserna innefattar en mängd arbetsuppgifter som måste genomföras i rätt ordning.

Arkitektens uppdrag skapar tydlighet i vem som har ansvaret för olika moment. Skriften bygger på STDs rekommendationer för normal kvalitet och omfattning på arkitektföretagets redovisning av ett uppdrag. Arkitektens uppdrag publicerades första gången 1997 men har nu anpassats till ny nomenklatur och lagstiftning.

Gemensam nomenklatur

Att använda Arkitektens uppdrag när kontraktshandlingarna skrivs underlättar bestämningen av konsultuppdragets innehåll, kvalitet och omfattning.

Det är viktigt att beställare och konsult har en gemensam nomenklatur när omfattningen av ett uppdrag ska bestämmas.

–Enligt ABK 09 ska konsulten klargöra omfattning av uppdraget och kvalitetsnivå för objektet samt form och detaljeringsgrad för redovisning av uppdraget. Arkitektens uppdrag redovisar vilka arbetsuppgifter som normalt kan ingå i ett uppdrag för en plan-, hus-, inrednings-, eller markprojektör, förklarar Bosse Svensson, arkitekt på Scheiwiller Svensson Arkitektkontor AB, som skrivit boken.

Här ges också riktlinjer för vanligt förekommande uppdragsmoment som medverkan under produktionsskedet och vidare i förvaltningsskedet.

Enkel att använda

Arkitektens uppdrag är utformad som en förteckning där man kan kryssa för vilka arbetsuppgifter som ingår i uppdraget. Det finns även plats att precisera eller komplettera omfattningen.

Boken kan användas som underlag för den uppdragsbeskrivning som ingår i en förfrågan eller offert. Den kan också användas som bilaga till ett kontrakt mellan beställare och konsult.

Mindre problem i projektet

– Det vanligaste problemet när det gäller arkitektuppdrag är nog att det inte är tydligt vad som ingår i uppdraget. Det kan skapa diskussioner och eventuellt också konflikter senare i projektet. Det kan också handla om detaljeringsgrad och omfattning av redovisning. Här finns nu en samordning med Bygghandlingar 90, säger Bosse Svensson.

Bearbetning av tidigare utgåva

Första utgåvan av Arkitektens uppdrag publicerades av Arkitekt- och Ingenjörsföretagen 1997. Denna uppdaterade version har tagits fram av Svenska Teknik och Designföretagen och Svensk Byggtjänst i samarbete med Scheiwiller Svensson Arkitektkontor AB.

Fler i samma serie

Svensk Byggtjänst och STD kommer att bearbeta fler publikationer i serien av riktlinjer för hur konsultuppdrag kan definieras.

År 2009 kom Leda byggprojekt – uppdragets innehåll och omfattning. Därefter planeras skrifter för installationskonsultens uppdrag – el respektive VVS, byggkonsultens uppdrag och geokonsultens uppdrag.

 

Ur innehållet:

Arkitektens uppdrag – omfattning och redovisningsnivå

Fysisk planering

Husbyggnad

Inredning

Markbyggnad

För ytterligare info kontakta Jörgen Hallström, pressansvarig, jorgen.hallstrom@byggtjanst.se, 070-644 69 03.

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.