Följ Svensk Byggtjänst

Ny handbok för kompositförstärkning av betongkonstruktioner

Pressmeddelande   •   Feb 04, 2016 08:19 CET

Kompositförstärkning av betong är en handbok för dimensionering och utförande vid reparation eller förbättring av befintliga betongkonstruktioner. De metoder som presenteras bygger på forskning vid Luleå Tekniska Universitet.

Under de senaste årtiondena har behovet av att underhålla, reparera och uppgradera våra befintliga anläggningar och byggnader ökat markant. Ökningen beror oftast på en sämre prestanda, dvs. bärförmåga, funktion, beständighet eller estetik. Det finns också mycket som talar för att reparera och förbättra en befintlig betongkonstruktion i stället för att bygga nytt både när det gäller miljöhänsyn och ekonomi. I detta sammanhang kan förstärkning med FRP-kompositer vara ett gott alternativ för att förlänga byggnadsverkets livslängd.

Med boken vill författarna lyfta fram kompositförstärkningens möjligheter och ge stöd åt konstruktörer, projektledare och utförare i samband med förstärkning av betongkonstruktioner.

Kompositförstärkning av betong förklarar dimensionering och utförande på ett enkelt och ingenjörsmässigt sätt. Materialkaraktäristika och de vanligaste förstärkningssystemen presenteras. Boken innehåller även ett avsnitt om planering och kvalitetskontroll. I appendix ges utförliga beräkningsexempel samt mekaniska egenskaper för tillgängliga kompositprodukter.

FAKTA

Författare: Björn Täljsten (professor), Thomas Blanksvärd (tekn. dr), Gabriel Sas (tekn. dr)

Förlag: Svensk Byggtjänst

Antal sidor: 177

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.