Gå direkt till innehåll
Nytt avsnitt av podcasten Snåret: Per Bolund om regeringens stöd för byggsektorn

Pressmeddelande -

Nytt avsnitt av podcasten Snåret: Per Bolund om regeringens stöd för byggsektorn

Några dagar innan han kom ut som troligt språkrör i Miljöpartiet gästade bostads- och finansmarknadsminister Per Bolund Svensk Byggtjänsts podcast Snåret. Januariöverenskommelsen, återinfört investeringsstöd och andra politiska åtgärder stod på agendan.

I Januariöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centern fanns bland annat fri hyressättning i byggnation med, vilket var ett krav från L och C.

– Det kommer att genomföras. I bästa fall kan det ge ett ökat intresse för att bygga hyreslägenheter, vilket behövs i Sverige, säger Per Bolund.

Investeringsstöd
Per Bolunds företrädare Peter Eriksson (Mp) var den som införde investeringsstödet. Detta omdiskuterade stöd för enklare hyresrätter vann så småningom sina anhängare och det saknades av delar av branschen då det togs bort ur budgeten i vintras. Nu ska det åter införas. 

Hittills har det beviljats stöd för 20 000 hyresrätter. Man har delat ut nästan 4 miljarder kronor. Stödet har dock kritiserats för att hyresreduktionen, om man jämför med nyproduktion, bara är ca 10–15 %.

– När vi nu återinför stödet kan flera hundra redan ansökta byggprojekt med tiotusentals lägenheter komma igång. Vi ska också planera långsiktigt och se till så att vi har ett investeringsstöd för framtiden. Där kommer vi ha samtal mellan de fyra partierna som ingår och står bakom januariavtalet, säger Per Bolund.

Fastighetsskatten
Bolund säger att man inte kommer inte införa den fastighetsskatt som fanns innan den stora reformen men att skatten behöver en översyn. Detta bland annat på grund av de regionala skillnader i kostnadsökningar i exempelvis Kiruna men inte i Danderyd, vilket fått kritik.

– Det är ju inte alltid som reformer faller ut på det sättet som man tänker sig när man sitter och skissar på dem. Jag tror inte att visionen när man genomförde förändringen av fastighetsbeskattningen var att man skulle öka kostnaderna för de som bor runt om i landet för sitt boende och samtidigt sänka väldigt kraftigt för de som hade de mest värdefulla bostäderna i storstadsområdena, säger Per Bolund.

Flyttskatten
Bolund pekade på att flyttskatten, det vill säga räntan på uppskovsbeloppet, ska tas bort är en väldigt tydlig punkt i januariavtalet.

– Det är en av de trögheter som i dag kan finnas för den som ville byta till ett mera bättre anpassat boende för sin livssituation.

Storstadsavtal
Storstadsavtal är ett sätt att stimulera och möjliggöra för kommuner som satsar på infrastruktur att också få ett stöd till bostadsbyggandet.

– Det finns också en statlig medfinansiering när man bygger ut kollektivtrafiken att staten kan gå in och ta en del av kostnaden. Det görs just för att öka möjligheten att skapa fler bostäder och minska transporter och deras miljöpåverkan, säger Per Bolund.

Klimatinvesteringsprogram
Bolund berättade också om ett klimatinvesteringsprogram där man finansierar en omställning till hållbarhet.

– Syftet är att kunna minska utsläppen och miljöpåverkan i våra städer. När vi sedan effektiviserar transportsystemen ger det också en möjlighet att använda ytorna mer effektivt, till fler bostäder men också till trevligare statsmiljöer.

Amorteringskraven
Amorteringskraven har från oppositionen, finans- och samhällsbyggnadssektorn fått kraftig kritik då man menar att det hämmar byggandet och gör det svårare att ta lån.

Bolund bollade tillbaka genom att hänvisa till bankernas ansvar:

– Regeringen har velat skapa möjligheter för den som köper en nybyggd lägenhet att kunna få ett undantag från amorteringskraven. Där har bankerna valt att inte utnyttjat den möjligheten, menade Per Bolund.

Bredare samverkan
Sammanfattningsvis menar Per Bolund att det viktigaste för bostadsförsörjningen är att få igång en bredare samverkan.

– Byggandet innefattar väldigt många parter. Jag skulle gärna vilja att vi tillsammans satte oss ner och försökte bidra med våra olika pusselbitar och skapa en helhet som fungerar.

– Till exempel vill jag ha en närmare dialog med kommunerna hur de kan bli bättre på att ta sitt bostadsförsörjningsansvar. Idag varierar det väldigt mycket. En del kommuner bygger inte alls i den takt som man skulle behöva göra, avslutar Per Bolund.

Ämnen


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige