Gå direkt till innehåll
Nytt inslag idag i Svensk Byggtjänsts podd ”Snåret”: ”Byggherrarna sitter på planlagd mark för att vinstmaximera!”

Pressmeddelande -

Nytt inslag idag i Svensk Byggtjänsts podd ”Snåret”: ”Byggherrarna sitter på planlagd mark för att vinstmaximera!”

Stora byggherrar sitter på planlagd mark och väntar på ytterligare prisuppgång innan de börjar bygga bostäder. Det menar Mats Norrbom, nytillträdd stadsbyggnadsdirektör i Uppsala kommun, i senaste inslaget i Svensk Byggtjänsts podd ”Snåret”. Helt fel säger Mattias Lundgren, VD för NCC Boende. Han menar att han varit tvungen att avskeda medarbetare på grund av kommunernas seghet.

Temat för senaste inslaget i ”Snåret” är kort och gott vem som ljuger om varför det byggs för lite bostäder. Kommunerna skyller på byggherrarna och vice versa. Kommunerna säger att det är byggherrarnas fel därför att de kräver för höga vinster och är för giriga. Byggherrarna menar att det är kommunernas fel därför att de inte planlägger tillräckligt med mark och inte hanterar ärenden tillräckligt snabbt.

I programmet diskuteras ansvarsfrågan och hur låsningarna ser ut. Medverkande är Marcus Svensson, VD på ByggVesta Development, Hans Lind, professor i fastighetsekonomi på KTH, Mats Norrbom, på väg från jobbet som stadsbyggnadschef i Haninge kommun till posten som stadsbyggnadsdirektör i Uppsala kommun samt Mattias Lundgren, VD på NCC Boende. Programledare är som vanligt Emma Jonsteg, VD på Utopia Arkitekter.

”Helt fel att vi drar ut på byggstarter!”
Mats Norrbom pekar på en ny undersökning från Länsstyrelsen i Stockholm:

– Den visar att det finns 18 000 outnyttjade detaljplaner enbart i Stockholms län. Byggherrar sitter bara och väntar på att priserna ska gå upp ytterligare så att de kan vinstmaximera!

Mattias Lundgren från NCC Boende ger snabbt svar på tal:

– Att tro att vi byggherrar skulle fördröja en produktion eller säljstart av ett bostadsprojekt är helt fel!

Han menar att NCC Boende bygger allt så snabbt det bara går, och att det är kommunerna som bromsar.

– Jag har varit tvungen att säga upp medarbetare på NCC Boende därför att kommuner inte kunde få fram planlagd mark, så att vi kunde bygga.

– Varför exproprierar inte kommunerna planlagd och anvisad mark om de inte är nöjda med hur lång tid byggherrarna tar på sig innan byggstart?, undrar professor Hans Lind.

Programmet innehåller också en het debatt om ansvaret för att få fram bra boendemiljöer ska ligga hos kommunerna eller hos bostadsmarknaden.

Och diskussionen mellan debattörerna fortsätter i ett kommande program som publiceras den 14 maj. Då går samtalet vidare mot hur ansvaret kan fördelas och vilka konkreta lösningar som kan snabba upp ett bra bostadsbyggande.

Snåret finns tillgängligt att lyssna på via www.byggtjanst.se och diskussionen kring programmen förs på twitter #snåret med Svensk Byggtjänsts VD Erik Hellqvist.

Ämnen

Kategorier


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige