Följ Svensk Byggtjänst

Riggotown är framtidens stad

Pressmeddelande   •   Apr 16, 2014 18:37 CEST

Pershagenskolan i Södertälje tog hem förstapriset i årets Future City-tävling, som avgjordes på Arkitektur och Designcentrum den 8 april. I bidraget Riggotown samsas koldioxidlagring under jorden, vertikala växthus, stadsodlingar på terrasserna och bilar som går på komprimerad luft.

Ett 60-tal skolor har under året deltagit i den nationella tävlingen Future City, där elever i årskurs 6-9 skapat framtida samhällen i dataspelet minecraft och byggt upp dem i skalenliga modeller.

Pershagenskolan fick förstapriset för ”Ett idétätt förslag med en fot på skateboarden och den andra i framtiden – ser ut att klara en hållbar utvecklingskurva. Förslaget går på djupet och dit behöver ljuset flöda.”

På andra plats kom Viktor Rydberg samskola i Djursholm med sin stad Greenville och på tredje plats kom Sandeplanskolan i Höllviken med sin stad Brückville.

Det delades också ut specialpriser från medarrangörerna. Svensk Byggtjänst delade ut priset för årets tema (förorten), vilket gick till Wallbergsskolan i Halmstad för deras bidrag Clearview. I bidraget har eleverna bland annat använt kärnkraft som energikälla, men inte den "vanliga" som utvinns ur uran utan toriumreaktorer. Husen är byggda av lättklinker som håller värmen bra och är brandsäkert. I staden ska bilarna drivas av magnetfält från nedgrävda strömledare och pendlartågen drivas av flytande biogas.

Årets tema ligger i linje med Svensk Byggtjänst arbete med hållbarhetsfrågor och boendedialog i miljonprogrammet.

Future city arrangeras av bland annat Energi- och Miljötekniska Föreningen, Svenska Teknik & Designföretagen, Sveriges Byggindustrier, Svensk Byggtjänst, VVS Företagen och Trafikverket.

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.