Gå direkt till innehåll
​Senaste avsnittet av Snåret: Livscykelanalyser – kunskapsbanker som kan bli lönsamma

Pressmeddelande -

​Senaste avsnittet av Snåret: Livscykelanalyser – kunskapsbanker som kan bli lönsamma

Livscykelanalyser har blivit självklara i storföretagen, medan mindre aktörer ofta tycker att de är svårhanterliga och bara ytterligare ett komplicerande moment. Men lönsamheten i LCAer behöver inte bara vara miljömässiga, de går att koppla direkt till affärsnytta även för mindre företag, berättar Johan Nuder, koordinator på Informationscentrum för hållbart byggande (ICHB).

Byggbranschen och det svenska fastighetsbeståndet läcker hållbarhet. Det är ett av Johan Nuders huvudbudskap när han möter den svenska byggsektorn på informationsturnéer landet runt. Han ser stor potential för de mindre företag som är tidiga med att arbeta med ett cirkulärt tänk:

– När jag möter branschen brukar jag fråga om de tror att hållbarhetskraven kommer öka eller minska och det brukar få de flesta att tänka till.

En femtedel av Sveriges koldioxidutsläpp kommer från byggsektorn och ansvaret är inte bara storföretagens:

– De stora byggföretagen har redan kommit långt i hållbarhetsarbetet, men det är inte bara de som bygger Sverige. 85 % av företagen inom byggsektorn har färre än fem anställda och de har inte marginal att ha hållbarhetschefer och så länge inte marknaden kräver hållbara lösningar så kommer de fortsätta köra i invanda hjulspår.

Kom igång med LCA

Vår programledare Viktor Ginner möter även Birgit Brunklaus som är miljö- och social hållbarhetsexpert inom RISE Miljösystemanalys där hon bland annat arbetar med företag och deras strategiarbete när det gäller miljö- och hållbarhetsfrågor. I Snåret håller hon med om att det krävs ett kunskapslyft för hela branschen.

Hon efterlyser enklare och mer lätthanterliga livscykelanalyser, men har även konkreta tips på hur de som ännu inte påbörjat arbetet med livscykelanalyser kan göra för att komma igång.

– De enskilda företagen kan få mycket stöd för att inleda arbetet med livscykelanalyser. Man kan hitta stöd både i partnerskap, utbildningar och öppna källor. Var inte rädd för LCA - den kan vara kul att göra och ge mycket kunskap som man kan ha nytta av i framtida projekt, inte minst för miljöinvesteringar och materialbesparingar.

För mer information om införandet av livscykelanalyser lyssna på senaste avsnittet av Snåret.

Ämnen


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige