Följ Svensk Byggtjänst

Uppdaterad nyutgåva av "Så målade man"

Pressmeddelande   •   Aug 13, 2015 15:09 CEST

Under vår verksamhet som arkitekter och konsulter med speciell inriktning på färg har vi ofta stött på frågan: ”Var kan man läsa om det här?” Speciellt när det gäller äldre måleri har det varit svårt att ge något bra svar. Det har funnits en rad böcker om renovering, speciella tekniker, men inte någon sammanfattning som presenterat olika tiders måleri i sitt historiska och tekniska sammanhang. Vårt eget intresse för måleriets möjligheter och bristen på lättillgänglig litteratur fick oss till slut att bestämma oss för att själva skriva den bok som saknades.

Så skrev författarna i boken Så målade man, då den publicerades första gången 1989. Boken behandlade byggnadsmåleriets historia fram till en ”nutid” som idag ligger 25 år tillbaka i tiden. Andra utgåvan kom 1997 och var kompletterad med ett kort appendix. Efter att ha varit slutsåld i flera år kommer boken nu i en uppdaterad nyutgåva.

I denna tredje utgåva presenteras det sena 1900-talets och det tidiga 2000-talets utveckling i nyskrivna avsnitt. Även när det gäller äldre perioder har det tillkommit några nya avsnitt som bygger på nytillkomna forskningsrön. Litteraturlistan är kompletterad med nytillkommen litteratur, och boken innehåller såsom tidigare en förteckning över sevärda miljöer runt om i landet.

Huvuddelen av texten är dock oförändrad från första utgåvan, och revideringsarbetet gjordes i huvudsak under 2013.

Boken omfattar sex århundraden av byggnadsmåleri – från Albertus Pictor till vår egen tid, vi får lära oss om måleri och färgsättning i svensk arkitekturhistoria, målningstekniker och material under olika perioder och målarkårens roll vid utformning av miljön

Författarna Karin Fridell Anter och Henrik Wannfors är arkitekter SAR/MSA med specialinriktning på färg och måleri.

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.