Följ Svensk Byggtjänst

Veronica Palm: ”Bostadsbyggandet är en förutsättning för jobb och tillväxt”

Pressmeddelande   •   Nov 08, 2012 09:19 CET

Som socialdemokraternas talesperson i bostadsfrågor är Veronica Palm en av de tyngsta makthavarna i byggsverige. På Svensk Byggtjänsts seminarium "Hållbar upprustning av miljonprogrammet" kommer hon att lyfta fram socialdemokraternas syn på behovet av klimatsäkring och utvecklad stadsplanering. Seminariet äger rum i Stockholm, torsdagen den 22 november.

– Bostadsbyggandet är en förutsättning för jobb och tillväxt. Med det menar jag att bostadsbyggande och upprustning i sig skapar jobb. Att det byggs fler bostäder och att områden görs attraktiva innebär också att fler människor kan flytta dit jobben finns, säger Veronica Palm.

Bristande stadsplanering
Hon betonar att de problem som finns i miljonprogramsområdena inte beror på människorna eller husen, utan på att områdena inte har tagits tillvara. Hon nämner Rinkeby som ett exempel på område som borde vara utmärkt att bo i, med närhet till grönområden, köpcentrum och med goda kommunikationer.

– Vad som inte fungerat är stadsplaneringen. Vi behöver göra mycket mer för att renovera, rusta upp och klimatsäkra. Det måste också till ett mer blandat boende, med villor och lägenheter i olika storlekar.

Klimatsäkring viktigt
Klimatsäkring är en viktig fråga för Veronica Palm. Här ser hon att det finns stora utvecklingsmöjligheter för byggsektorn, samtidigt som det kan skapas nya jobb. Genom en klok satsning kan Sverige både uppnå klimatmålen och bli världsledande inom ett mycket angeläget och expansivt område.

Frågan om hyresrätt eller bostadsrätt har – med allt längre kötider och stigande bostadspriser – varit en het debatt de senaste åren. Veronica Palm ser gärna en blandning men betonar också att ägandet inte är det viktigaste.

– I alla områden ska det finnas mindre och större lägenheter, radhus och villor – sida vid sida och med olika ägandeformer.

Statliga miljardlån
Veronica Palm vill också att staten ska gå in som garant för lån på 20 miljarder kronor till fastighetsbolagen i miljonprogramsområdena. Lånen ska ha låga räntor och bra villkor, och pengarna ska gå till renovering och upprustning. Något som enligt statliga Bostadskreditnämnden skulle leda till 60 000 nya jobb årligen.

Mer ur programmet
Förutom Veronica Palm deltar också bland andra:

Carlos Rojas, VD Miklo: En verkligare bild av miljonprogrammets områden

Lena Eriksson, projektledare miljöförvaltningen, Malmö stad: Klimatinvesteringar som en drivkraft för socioekonomisk utveckling

Pekka Kääntä, makroekonom: Renovering av miljonprogrammet - ett gyllene läge

Lydia Winters, director of fun på Mojang: Dialogverktyget och spelet Minecraft

Dagen leds av moderator Erik Blix.

Tid och plats
Miljonprogramsseminariet äger rum torsdag 22 november, klockan 08.30 till 18.00 på Nalen i Stockholm.

Fullständigt program finner du på här

För pressackreditering till seminariet kontakta presschef Jörgen Hallström, 
jorgen.hallstrom@byggtjanst.se Tel: 070-644 69 03

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.