Följ Svensk Byggtjänst

Vinnare av Årets Bok 2019: Att vara byggherre

Pressmeddelande   •   Jan 24, 2020 09:48 CET

Nina Ryd och Sven Fristedt

Av de fyra nominerade böckerna, utgivna av Svensk Byggtjänst under 2019, utsåg juryn ”Att vara byggherre" skriven av Nina Ryd och Sven Fristedt.

Boken beskriver byggherrens situation som den aktör som initierar, leder och driver byggnadsprojekt mot uppsatta mål för nytta åt boende, verksamheter och samhällets funktioner. "Att vara byggherre" berör de centrala uppgifterna för byggherren som dels är att kunna ta ansvar för det byggdas egenskaper ur laglig synpunkt, och dels att uppnå förväntad nytta och värde för brukarna genom byggprojekt. Boken är framtagen i samarbete med Byggherrarna. Tidigare utgåva hette Byggherrerollen.

Juryns motivering:

"Ett standardverk som saknats i den svenska samhällsbyggnadssektorn. Boken tar sig an att beskriva betydelsen och komplexiteten hos en för samhället mycket viktig roll, byggherrens. På ett strukturerat sätt leds läsaren med hjälp av flera intressanta exempel genom samhällsbyggnadsprocessen ur en byggherres perspektiv. Boken är visuellt tilltalande och väldisponerad och kommer att få betydelse för byggherrar och andra aktörer som vill öka förståelsen för byggherrens funktion."

Vinnaren korades av juryn

Vinnaren korades under kvällen den 23 januari av en jury med representanter från bygg- och fastighetssektorn. 

Juryn bestod av:

Viktoria Edelman
Viktoria är advokat och delägare på AG Advokat som är inriktad mot inom bygg- och fastighetsbranschen. Viktoria arbetar sedan snart 20 år med entreprenadrätt, offentlig upphandling och tvistelösning. Hon är flitigt anlitad som föreläsare inom entreprenadrätt och är medförfattare till boken Entreprenörens aviseringsplikt.

Jan Fredriksson
Jan är utbildad inom energi- och inneklimatteknik. Nu arbetar han som journalist och teknikredaktör på tidskiften VVS-Forum. Han har också förflutet som redaktör för AMA VVS & Kyla samt forskning och utbildning vid Högskolan i Gävle.

Rikard Silverfur
Rikard arbetar som chef för Utveckling & Hållbarhet på branschorganisationen Fastighetsägarna Sverige. Rikard är civilingenjör väg- och vattenbyggnadskonst, KTH, och har bred erfarenhet som konsult, byggherre, kommunal förvaltning, standardisering m.m.

Thomas Lundgren
Thomas är byggnadsingenjör med erfarenhet inom entreprenad, projektering och byggmaterialindustrin. Thomas har arbetat för Svensk Byggtjänst med AMA. Idag finns Thomas hos Svenska Kraftnät.

Läs mer om boken här:
https://byggtjanst.se/bokhandel/kategorier/projektering-upphandling/program-projektering-beskrivning/att-vara-byggherre/

Har du frågor - kontakta helen.strandgren@byggtjanst.se

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.