Gå direkt till innehåll
Yrkes-SM: Nu koras Sveriges bästa unga hantverkare

Pressmeddelande -

Yrkes-SM: Nu koras Sveriges bästa unga hantverkare

Idag inleds Yrkes-SM i Arenastaden i Uppsala och ett 50-tal elever från gymnasieskolornas bygg- och anläggningsprogram kommer att göra upp om titlarna. Tävlingarna pågår till på fredag och 25 000 besökare väntas.

- För Svensk Byggtjänst är det naturligt att stå bakom denna satsning. Den bidrar till att synliggöra yrken i byggsektorn och locka fler unga till branschen samt höja kvalitén, säger Petra Sörme, chef Event & Möten på Svensk Byggtjänst

Yrkes-SM arrangeras för åttonde gången i Sverige och målet är att öka intresse och rekrytering inom bland annat byggbranschen. Förstapris är en guldmedalj och titeln som svensk mästare i sitt yrke. Det öppnar även dörren för möjligheten att få en plats i svenska yrkeslandslaget, som kommer att delta i Yrkes-EM i Budapest i år.

- Det är viktigt att delta i denna typ av branschöverskridande samverkan. Det är ett angeläget och strategiskt långsiktigt arbete för att stärka branschens kompetensförsörjning. CSS ger oss en möjlighet att bygga nätverk med företag, organisationer, skolor, elever, lärare och politiker, säger Petra.

Lars Tullstedt, Sveriges Byggindustriers representant i Construction Skills Sweden, tycker att tävlingarna är ett kul sätt att utveckla yrkesutbildningarna och öka antalet sökande.

- Det här är en fantastisk möjlighet att träffa och inspireras av våra fantastiska skickliga gymnasieungdomar från hela landet, säger Lars Tullstedt. Speciellt för oss inom byggsektorn är detta ett utmärkt tillfälle att träffa ungdomar och berätta att de behövs hos oss, säger Lars Tullstedt.

Eleverna från gymnasieskolans bygg- och anläggningsprogram tävlar inom följande områden.

* Betongarbetare

* Träarbetare

* Murare

* Plattsättare

* Golvläggare

* Väg- och anläggningsarbetare

Tävlingarna pågår 25-27 april. Det är gratis för skolor och allmänhet att besöka och prova på de olika yrkena.

För mer information kontakta:

Petra Sörme
AB Svensk Byggtjänst
0706 - 01 12 29

Lars Tullstedt
Sveriges Byggindustrier/Expert kompetensförsörjning
0733 - 90 09 70

Construction Skills Sweden är en plattform för byggbranschens samverkan kring yrkestävlingar för ungdomar. Grunden läggs på de lokala gymnasieskolorna och vi deltar i Yrkes-SM, EM och VM. Syftet är att höja kvalitén i yrkesutbildningarna, öka de enskilda yrkenas attraktionskraft och på sikt bidra till att fler med rätt yrkesutbildning hittar till bygg- och anläggningsbranschen. Byggindustrins Yrkesnämnd (BYN), Byggnads, Glasbranschföreningen, Maskinentreprenörerna, Sveriges Byggindustrier, Svensk Byggtjänst och Seko står bakom satsningen.

Ämnen


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige