Gå direkt till innehåll
Branschgemensam standard för upphandling av drift- och underhållsinstruktioner

Pressmeddelande -

Branschgemensam standard för upphandling av drift- och underhållsinstruktioner

En rad lagar och regler ställer krav på att byggnader och anläggningar kontinuerligt ska skötas och underhållas för att bibehålla funktion och säkerhet. Det finns däremot ingenting i författningarna som styr hur en komplett drift- och underhållsinstruktion ska levereras och vilken omfattning den ska ha.

”Instruktioner för drift och underhåll. Branschstandard upphandling och innehåll” visar konkret hur drift- och underhållsinstruktioner till ett bygg- eller förvaltningsobjekt kan föreskrivas och upphandlas till leveransform, kvalitet och utförande. Den sammanfattar i detalj vad som bör ingå i en drift- och underhållsinstruktion, redogör för samhällets krav och skiljer ut vad som kan höra till övrig dokumentation. Ett omfattande avsnitt med mallar och exempel stöder texten. Den nya utgåvan av branschstandarden ”Instruktioner för drift och underhåll” gör det enklare att ställa rimliga, ändamålsenliga och branschgemensamma krav.

– Denna tredje utgåva är motiverad genom ett bredare synsätt och ett flertal omvärldsändringar.

Detta säger Hans Severinson som med stöd av Magnus Everitt, Installatörsföretagen, och Erik Österlund, Svensk Ventilation, har jobbat fram ändringarna.

– Innehållet är en revidering och utökning av den förra utgåvan av branschstandarden, fortsätter Hans Severinson. Efter synpunkter från en grupp branschföreträdare är texten nu tydligare kring vad som kan gälla för digitala leveransformer. Vi har också fått till en uttalad koppling till fler teknikområden och samtidigt närmat oss fastighets- och förvaltningssektorn där det många gånger ingår att handla upp drift- och underhållsinstruktioner.

Hans Severinson har lång erfarenhet som besiktningsman och stort engagemang i frågor kring byggsektorns kvalitetssäkring. Han har tidigare skrivit handböckerna ”Byggsektorns egenkontroll”, ”Fastighetssektorns egenkontroll” och ”Dokumentation i entreprenader”.

FAKTA

Författare: Hans Severinson

Förlag: AB Svensk Byggtjänst

Omfång: 160 sidor

Mjukband: 169x239 mm

Ämnen

Kategorier


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kontakter

Helen Strandgren

Helen Strandgren

Förlagschef 08-457 10 00

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige