Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Design med omtanke – ny bok om en metod för hållbara miljöer

I Västra Götalandsregionens projekt Design med Omtanke har man utvecklat en metod för att utforma arbetslokaler och publika miljöer så att de passar dem som vistas i dem. Metoden, där funktion står i fokus, förmedlas nu i sin helhet genom nyutkomna boken ”Design med omtanke. En metod för hållbara miljöer”.

Projektet Design med omtanke drog igång för tio år sedan som ett svar på att Västra Götalandsregionen ville göra en satsning med hållbarhet i fokus som gynnade både inredningsbranschen och regionens egna verksamheter. Huvudfrågan blev hur man kombinerar god estetik med miljö, etik och ekonomi. Målet att skapa mer hållbara offentliga miljöer. Projektet drivs av offentliga aktörer utan vinstintresse, främst Västra Götalandsregionen och de västsvenska kommunerna, de senaste åren med stöd från EU.

Delaktighet viktig hållbarhetsfaktor

För att en miljö ska bli hållbar är det viktigt att den fungerar väl för användarna och att man gör rätt investeringar, något som ofta blir fallet om de som vistas i miljön får vara med och utforma den. Det är utgångspunkten i Design med omtanke, och i projektet har man därför utvecklat en metod som man kallar för DMO och som ger dem som arbetar i verksamheter verktyg att skapa en arbetsmiljö som är funktionell för dem själva och deras besökare.

– Personalen vill i regel vara med och utforma sin arbetsmiljö men vet ofta inte hur de ska formulera hur de vill ha det – det är inte så lätt att uttrycka bara sådär om man inte har någon kunskap i ämnet. Resultatet blir därför inte alltid det bästa. Eftersom det har saknats verktyg för personal som vill vara med och utforma sin arbetsmiljö men som kanske inte riktigt vet hur man gör, har vi nu utvecklat en metod för detta själva, berättar Birgitta Nilsson som har mångårig erfarenhet av förändringsprocesser inom hållbar utveckling och nu är verksamhetsledare för Design med Omtanke samt redaktör och en av författarna bakom den nyutkomna boken om projektet.   

Att metoden bland annat har utformats av personer som befinner sig, eller har befunnit sig, i samma situation som dem som den är framtagen för – personalen ute i verksamheter – har varit grundläggande. Men även representanter från många andra yrkeskategorier har varit involverade i projektet, till exempel designers och olika typer av arkitekter.

Funktion i fokus

Funktion står i fokus när man inreder och utformar en arbetsmiljö enligt denna metod. Vad som är en ”fungerande miljö” för en viss verksamhet är därför en huvudfråga i DMO.

– Bäst svar på den frågan har alltid personalen. Det är alltså personalen som måste tala om vad som är viktigt och funktionellt för dem, och DMO hjälper dem att göra det. Utifrån svaret på denna fråga försöker man sedan hitta de bästa lösningarna, till exempel i samarbete med en inredningsarkitekt, säger Birgitta Nilsson.

Metoden, som inte bara fungerar för innemiljöer utan även för utemiljöer och produktutveckling, har idag testats på omkring 70 olika arbetsplatser, bland annat bibliotek, gästhamnar, entréer, sjukhus och vårdcentraler. 

– Det roligaste med att arbeta med DMO är att alla blir så väldigt nöjda med resultatet, säger Birgitta Nilsson.

Metoden är från början framtagen för offentlig sektor, men kan med fördel användas även vid utformning av miljöer i privat sektor.

Praktiskt inriktad handbok

Design med Omtanke – en metod för hållbara miljöer är en praktisk handbok som främst riktar sig till personal som vill vara delaktiga i förändringar av sin arbetsmiljö. Den kan även vara av intresse för andra aktörer i lokalprocesser. I boken presenteras Design med omtankes metod och idé, och steg för steg gås lokalprocessen igenom. Kunskap varvas med kreativa övningar.

–I boken beskriver vi DMO utförligt – ambitionen har varit att läsaren ska förstå hur en sådan här process går till. Vårt mål är att metoden nu ska sprida sig långt utanför Västra Götalandsregionens gränser, säger Birgitta Nilsson.

Medförfattare är Marita Pahlén som även hon har varit med och skapat metoden.

-------------------------------------------------------------------------------------------

För recensionsexemplar och mer information, vänligen kontakta pressansvarige Jörgen Hallström, 070-644 69 03.

E-post: jorgen.hallstrom@byggtjanst.se

Ämnen


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige