Gå direkt till innehåll
Emmelie Renlund i Snåret: ”Metoo fick arbetsgivarna att erkänna att de inte gjort tillräckligt för jämställdheten”

Pressmeddelande -

Emmelie Renlund i Snåret: ”Metoo fick arbetsgivarna att erkänna att de inte gjort tillräckligt för jämställdheten”

Metoo-rörelsen förra hösten väckte Sverige och nålade fast jämställdhetsfrågan på agendan. Men vägen till en samhällsbyggnadsbransch utan trakasserier och förlegade strukturer är ännu lång. I Svensk Byggtjänsts podcast Snårets sista avsnitt för i år söker Emma Jonsteg och hennes panel vägar framåt.

I programmet medverkar Urban Månsson, vd för Svensk Byggtjänst, Charlotta Rosén, konsult och projektledare för Stureprojektet och Emmelie Renlund, ombudsman på Byggnads.

Startade i USA
Metoo- rörelsen startade i sociala medier i USA hösten 2017 och svepte snart över Sverige via olika branschupprop. Emmelie Renlund berättar i Snåret varför hon startade samhällsbyggnadsbranschens upprop #sistaspikenikistan tillsammans med arkitekten Cajsa Winge. Hon hade aldrig i sin vildaste fantasi kunnat drömma om det gensvar uppropet fick bland branschens kvinnor och bara några dagar efter att det släpptes befann hon sig hos Bostad- och digitaliseringsminister Peter Eriksson och bevittnade när arbetsgivarna signerade en avsiktsförklaring om att sätta stopp för sexuella trakasserier.

–Det jag blev förvånad och glad över på mötet hos Peter Eriksson var att arbetsgivarorganisationerna erkände att de inte gjort tillräckligt. Jag hade kämpat i många år för att få dem att säga det, säger hon.

Mer förändring krävs
Men vilka konkreta effekter har uppropet fått? Emmelie Renlund möter olika reaktioner ute i verksamheterna. Vissa tycker att det hänt en del efter metoo, andra tycker att allt är som förr. Men att otroligt mycket mer måste göras råder det ingen tvekan om, tycker hon.

Urban Månsson tycker att vägen framåt nu är bita sig fast i frågan och hålla den levande i diskussioner och förändringsarbete. Han har det senaste året lärt sig att förändring kan åstadkommas genom något så enkelt - men också svårt - som att våga skapa dålig stämning när gamla mossiga strukturer blottläggs på arbetsplatsen.

–När du hör det platta halvinsinuerande skämtet, våga låta bli att skratta! Ställ i stället frågan - vad menar du? Jag förstår inte, förklara? Det blir dålig stämning, men jag tror alla inblandade lär sig något, säger han.

Ledarskapet är viktigt
Charlotta Rosén välkomnar fler män som tar den kampen. Det är orimligt att bara kvinnor ska vara ”partyförstörare” och påtala missförhållanden. Och både seniora män och kvinnor måste stötta unga kvinnor att säga ifrån när de inte blir väl behandlade. Fokus på ledarskapet är också viktigt.

–Vi är i en bransch där vi ger relativt stora ansvar till ganska unga chefer tidigt. Det ger en möjlighet att tidigt påverka hur man bör agera som chef och som ledare. Vi har länge haft en kultur som handlat om värderingsstyrt ledarskap men jag tycker att vi måste övergå till ett antal regler och förhållningsorder. Vi måste våga prata om hur vi kan översätta företags värderingar och förhållningssätt till enskilda vardagssituationer, säger hon.

Ämnen


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige