Följ Svensk Byggtjänst

Nytt inslag idag i Svensk Byggtjänst podd ”Snåret”: ”Bostaden är en social rättighet”

Pressmeddelande   •   Jun 25, 2014 13:44 CEST

Förra veckan fick företrädare från Alliansen möjlighet att bemöta kraven för ökat bostadsbyggande från Stockholms Handelskammare, Nybyggarkommissionen och jagvillhabostad.nu. I dagens avsnitt av Svensk Byggtjänsts podd ”Snåret” är det oppositionens tur att svara kravställarna och berätta hur de ska få fart på bostadsbyggandet om det får makten i höst.

Snåret är Svensk Byggtjänsts podcast, där den snåriga byggprocessen sätts under lupp och Byggsverige bjuds in till dialog och debatt. Nu närmar sig höstens riksdagsval. Vad föreslår politikerna för att vi ska få bättre fart på bostadsbyggandet? Vilka beslut kan snabba på planprocessen? Vad är viktigast för den nya regeringen att ta tag i?

I det senaste avsnittet medverkar Jan Lindholm, ledamot i Civilutskottet MP, Veronica Palm, bostadspolitisk talesperson S och Amineh Kakabaveh, bostadspolitisk talesperson V. Programledare är som vanligt Emma Jonsteg, VD på Utopia Arkitekter.

”Inte vilken vara som helst”
Veronica Palm framhåller att bostaden inte är som vilken vara som helst på marknaden – den är en social rättighet:

– Den stora skillnaden mellan Alliansen och oss är åsikten om hur mycket demokratin ska få göra ingrepp i marknaden. Bostadsbristen har ökat varje år under alliansens ledning och vi menar att det behövs ett riktat statligt investeringsstöd till små hyresrätter som ett smörjmedel på dagens bostadsmarknad.

Jan Lindholm betonar också vikten av att ta hand om och rusta upp det befintliga bostadsbeståndet:

– Vår vision är att renovera miljonprogrammet och låta ROT-avdraget omfatta även hyresrätter.

En feministisk fråga
Bristen på bostäder drabbar till stor del kvinnor med låga inkomster, enligt Amineh Kakabaveh:

– 63 procent av alla kvinnor i Stockholms stad klarar inte det genomsnittliga inkomstkravet för att få skriva på ett hyreskontrakt. Feminismen behövs i bostadspolitiken! Vi kan inte låta marknaden ensam sköta bostadsförsörjningen.

Hon fortsätter:

– Det finns pengar, men sedan allmännyttan började bedriva sin verksamhet som företag så har miljarder försvunnit till annat än bostadsbyggande.

Ökad konkurrens behövs
En punkt som oppositionen och Alliansen är ense om är att konkurrensen i byggbranschen behöver öka för att få fart på byggandet. Men oppositionen tror inte att det i första hand är genom regeländringar som ökad konkurrens nås:

– Självklart behöver vi räta upp Plan- och bygglagen, men Alliansen har bara gjort den ännu krångligare. Det är inte slopad detaljplan eller undantag för hissar till vindsvåningar som leder till fler bostäder, konstaterar Veronica Palm.

Jan Lindholm fortsätter:

– Alliansen vill att byggandet ska bli så standardiserat som möjligt och att kommunala särkrav ska avskaffas, det är deras recept för fler bostäder. Men på det sättet skapar man inga hållbara livsmiljöer.

____________________________________________________________________________________

I nästa program vet vi vilka som bildar regering och då kommer Svensk Byggtjänst att följa upp med ett samtal med företrädare från den nya regeringen, för att titta närmare på hur de planerar att arbeta vidare med bygg- och bostadsfrågorna.

Lyssna på Snåret via www.byggtjanst.se. Diskussionen kring programmen förs på Twitter #snåret med Svensk Byggtjänsts VD Erik Hellqvist samt på Facebook.

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.