Följ Svensk Byggtjänst

Rådhuskvarteret i Kristianstad Årets Bygge på fullspikad branschgala

Pressmeddelande   •   Mar 24, 2015 14:20 CET

Ombyggnaden av Rådhuskvarteret i Kristianstad blev Årets Bygge 2015. Priset delades ut under en fullspikad branschgala på Cirkus i Stockholm på måndagskvällen. Under dagen bjöds det på föreläsningar av bland andra bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan. Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren analyserade i sitt anförande Kaplans tal och spådde nya statliga stimulansåtgärder för bostadsbyggandet i höst.

Årets Bygge-galan och tävlingen Årets Bygge arrangerades för andra året i rad av tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Priset och evenemanget återupptogs år 2014 efter en paus på flera år.

– Galan och prisutdelningen med cirka 500 deltagare blev även i år en fantastisk branschmanifestation som verkligen visar hur starkt svenskt samhällsbyggande utvecklas – inte minst ur hållbarhetsperspektiv, menar Erik Hellqvist, vd på Svensk Byggtjänst.

Innovativ renovering vinnare
Av de 20 bidrag som medverkade i tävlingen Årets Bygge 2015 vann ombyggnaden av Rådhuskvarteret i Kristianstad med Kristianstad kommun som byggherre. Övriga medverkande i projektet är: Fojab Arkitekter, NCC som byggentreprenör, Bravida som VS-entreprenör, WSP som konstruktör, ÅF som VS-konsult och Rejlers som el-konsult.

Juryns motivering lyder: ”I en historisk stadsmiljö från 1800-talet har ett modernt kontorshus vuxit fram med plats för 700 arbetsplatser för kommunen och Region Skåne och med stora offentliga mötesplatser. En kombination av partneringsamarbete och innovativ BIM-användning i projektets alla delar kunde kvalitetssäkra både kalkyler och tidplaner och tillvarata och inarbeta dialogen med byggherre och brukare på ett tidigt stadium.”

Tvåa i Årets Bygge 2015 blev fyra projekt som även de gick till finalen: Norrtälje nya badhus, Norra Länken i Stockholm, Gothia Towers i Göteborg samt Skandionkliniken i Uppsala.

Flera lyskraftiga priser
Under galan delades även följande priser ut:

  • Årets Fasad 2015 till bostadsrättsföreningen Valfisken Mindre på Östermalm i Stockholm.
  • Årets Leanbyggare 2015 till Veidekke.
  • Pris i studenttävlingen ByggOpus, där vinnarna blev Johan Olsson Thor och Robert Eriksson från Högskolan i Dalarna, Markus Daniels och Katarina Lovén från KTH samt Shea Hagy och Paul Balay från Chalmers.

Ministertal och framtidsspaningar
Innan kvällens prisutdelning och galamiddag bjöds det på sex föreläsningar som bland annat gav intressanta bilder av framtidens bostadspolitik och kvalitets- och säkerhetsfrågor inom samhällsbyggnad.

Först ut var bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan som uttryckte en stark vilja att fortsätta att utveckla en tät dialog med samhällbyggnadsbranschen.

– Jag och regeringen strävar efter att göra det enklare att bygga mer bostäder. Vi ska sänka trösklarna och vara möjliggörare, förklarade ministern.

Han underströk att det kommunala självstyret är viktigt men att regeringen kommer att presentera nya styrmedel där kommuner som bygger mer ska premieras

”Nya stimulanser i höst”
Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren talade direkt efter Kaplan och tolkade ministerns uttalande som ”att det blir nya stimulansåtgärder för bostadsbyggande i höst”.

Under seminariet gav Emma Jonsteg, vd Utopia arkitekter, sin syn på kvalitet och bostadsbyggande:

– Har vi råd att inte bygga med kvalitet? Kvalitet handlar om att få ut mesta möjliga av en investering och förlänga perspektiven.

Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier, berättade om det omfattande arbete organisationen driver för att öka säkerheten på byggarbetsplatser. Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna, talade om vikten av samarbete inom byggprojekt, inom branschen och mellan politik och bransch.

Samir Sabri från organisationen 2ndChance berättade sin livshistoria från tungt kriminell till sitt engagemang för utsatta barn och ungdomar. Han knöt an till samhällsbyggnadssektorns sociala ansvar för de områden man bygger och förvaltar och hur människorna har det där.

Mer information om alla bidrag till tävlingen Årets Bygge 2015 samt alla pristagare under Årets Bygge-galan finns på www.byggindustrin.se

Nedan finns nedladdningsbara bilder för fri publicering. Foto: Jens Reiterer.

www.byggtjanst.se finns också information och ett omfattande bildmaterial från prisutdelning och mingel på Årets Bygge-galan.

Önskas ytterligare bilder, kontakta pressansvarig Jörgen Hallström, 070-644 69 03, jorgen.hallstrom@byggtjanst.se

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.