Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Seminarium med bostadsministern och ungdomsprojekt med globala spelsuccén Minecraft

Nu startar Svensk Byggtjänst projektet ”Mina Kvarter – hållbar upprustning av miljonprogrammet”. Idag lanseras en ny webbsida och en ny Facebook som ska hjälpa ungdomar att påverka sina kvarter bl.a. med hjälp av globala spelsuccén Minecraft. Den 16 november genomförs ett stort seminarium med bl.a. civil- och bostadsminister Stefan Attefall.

– Min övertygelse är att en positiv samhällsutveckling – till gagn för hela Sverige – just nu tar fart i våra miljonprogramsområden. Till exempel Fisksätra och Hovsjö är föregångare och inspiratörer. Här omsätts idékraften från medborgarna i konkret handling, säger Erik Hellqvist, vd på Svensk Byggtjänst.

– Vi vill bidra till att stärka och sprida denna utveckling. Därför initierar Svensk Byggtjänst nu det nya projektet ”Mina Kvarter”, som bland annat syftar till att få igång konkreta utvecklingssamarbeten mellan ungdomar och bostadsbolag i miljonprogramsområden. Det omfattar också ett stort seminarium den 16 november med bland annat bostadsministern och representanter från Fisksätra ungdomsråd.

Webb, Facebook och Minecraft

En ny webbsida på www.byggtjanst.se sammanfattar och kommunicerar alla aktiviteter som Svensk Byggtjänst genomför inom ”Mina Kvarter – hållbar upprustning av miljonprogrammet”.

– På Mina Kvarter Facebook lyfter vi fram inspirerande exempel på hur ungdomar verkligen lyckats påverka och få igenom förslag i sina områden. Vi ger också tydliga råd om hur man kan arbeta rent praktiskt för att få ingång samarbeten med bostadsbolag och kommuner och uppnå konkreta resultat i sina kvarter. Genom tävlingar vill vi ytterligare stimulera till engagemang, förklarar Erik Hellqvist.

– Genom ett samarbete med svenska spelutvecklaren Mojäng erbjuder vi via Facebook-sidan en anpassad version av svenska spelsuccén Minecraft med över 20 miljoner användare.

– Minecraft har vuxit till något mycket större än ett datorspel. Det är ett globalt fenomen som engagerar miljontals människor och används redan som ett pedagogiskt verktyg i skolor i länder världen över. I Svensk Byggtjänsts projekt för att lyfta miljonprogrammet så hoppas jag att Minecraft kan fungera som ett verktyg för boende i områdena för att visualisera hur de vill se sin framtida hemort, säger Carl Manneh, VD på spelutvecklaren Mojang.

Worskshop om nytt område i Hovsjö

I så stor omfattning som möjligt hjälper Svensk Byggtjänst också till med komma-ingång-workshops i samverkan med ungdomsgrupper och bostadsbolag runt om i landet. Först ut nu i höst är Hovsjö i Södertälje.

– Vi planerar för fullt ett samarbetsprojekt med Svensk Byggtjänst/Mina Kvarter angående ett nytt bostadsområde, där vi vill få in ungdomars synpunkter som en viktig utgångpunkt för plan- och gestaltningsarbetet av det nya området, säger Patrik Derk, vd på bostadsbolaget Telge Hovsjö AB.

Här planeras bland annat en Minecraft-modell av hela det nya området.

Stort seminarium med Attefall

Mina Kvarter-projektet blir också ett viktigt inslag på Svensk Byggtjänst stora seminarium ”Hållbar upprusnting av miljonprogrammet i Stockholm den 16 november.

Moderator är Alexandra Pascalidou och bland talarna finns bland andra civil- och bostadsminister Stefan Attefall, Karin Bruce, Tällberg Foundation och representanter från Fisksätra ungdomsråd.

Under seminariet presenteras även en omfattande undersökning om de boendes synpunkter på upprustningen i miljonprogrammet, samt rent byggtekniska nyheter och tips kring upprustningen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Medier besöker seminariet den 16 november utan kostnad. Skicka din anmälan till press@byggtjanst.se senast den 10 november. Programmet hittar du här:

http://www.byggtjanst.se/Varaprodukter/Event-och-Moten/Hallbar-upprustning-av-miljonprogrammen/

Länk till Mina Kvarter Facebook: http://www.facebook.com/#!/pages/Mina-kvarter/206481039413999

Länk till webbsidan Mina Kvarter: http://www.byggtjanst.se/minakvarter

Minecraft Mina Kvarter nås via Facebook-sidan. Adressen direkt till Minecraft är www.minecraft.net och spelutvecklaren Mojäng hittar du via www.mojang.com

För mer information kontakta Erik Kalmaru, kommunikationsansvarig Svensk Byggtjänst, 076-579 28 68, erik.kalmaru@byggtjanst.se


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Relaterat innehåll

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige