Följ Svensk Byggtjänst

Spelsuccén Minecraft officiellt lanserad: Svensk Byggtjänsts projekt Mina Kvarter presenterades på MineCon i Las Vegas

Pressmeddelande   •   Nov 21, 2011 11:46 CET

I helgen (18-19 november) lanserade det svenska företaget Mojäng spelet Minecraft 1.0 på konventet MineCon i Las Vegas. Spelet har redan som betaversion blivit en enorm succé med cirka 30 miljoner användare globalt. På MineCon presenterade Svensk Byggtjänsts mediachef Mats Hultgren projektet Mina Kvarter, där ungdomar med hjälp av Minecraft visualiserar förändringsförslag i sina bostadsområden.

Drygt 5 000 personer fanns på plats i ett fullsatt Mandalay Bay Ballroom i Las Vegas när Minecraft 1.0 lanserades på spelutvecklingsföretaget Mojängs egna konvent, MineCon.

– Det är märkligt att miljoner användare har spelat Minecraft samtidigt som utveckling pågått. Svårt att se det hända någon annanstans än i spel- och webbvärlden, säger Mats Hultgren, som tycker att stämningen var alldeles fantastisk under lanseringen.

– Minecraft har vuxit till något mycket större än ett datorspel. Det är ett globalt fenomen som engagerar miljontals människor och används redan som ett pedagogiskt verktyg i skolor i länder världen över, säger Carl Manneh, VD på Mojang.

Mina Kvarter i inledningstalet

Samarbetet mellan Mojäng/Minecraft och Svensk Byggtjänst i projektet Mina Kvarter, blev omnämnt redan i inledningstalet på Minecon i Las Vegas.

– I Svensk Byggtjänsts projekt Mina Kvarter hoppas jag att Minecraft kan fungera som ett verktyg för ungdomar för att visualisera hur de vill se sin framtida hemort, säger Carl Manneh.

– Det var otroligt roligt att få presentera Mina Kvarter och hur vi använder Minecraft på konventet i Las Vegas, säger Mats Hultgren. Det känns verkligen som vi hittat ett perfekt samarbete med Mojäng.

Med sikte på miljonprogrammet

– Vi har startat projektet Mina Kvarter för att få igång fler samarbeten mellan ungdomar och bostadsbolag främst i de så kallade miljonprogramsområdena, berättar Erik Hellqvist, vd på Svensk Byggtjänst.

– Vi vet att många ungdomar har oerhört bra idéer. På vår Facebook inom Mina Kvarter lyfter vi fram inspirerande exempel på hur ungdomar verkligen lyckats påverka och få igenom förslag i sina områden. Vi ger också tydliga råd om hur ungdomar kan arbeta rent praktiskt för att få ingång samarbeten med bl.a. bostadsbolag.

– Sedan har vi den anpassade versionen av Minecraft, där man snabbt kan bygga sina egna framtidskvarter och visa vad man vill uppnå, berättar Erik Hellqvist.

Nu startar konkreta projekt

Ett antal workshops där Minecraft används i konkreta utvecklingsprojekt med ungdomar, bostadsbolag och kommuner kommer att startas de närmaste månaderna. Först ut är Hovsjö i Södertälje.

– Och vem vet – nu när Mina Kvarter varit med på MineCon I Las Vegas – kanske idéen sprida också till andra länder, säger Erik Hellqvist.

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.