Byggsektorns gällande författningar samlade på ett ställe
Författningshandbok för byggsektorn utkommer varje år och redovisar ett brett urval av de författningstexter som berör samhällsplanering, byggande och förvaltning.
Författningshandbok för byggsektorn utkommer varje år och redovisar ett brett urval av de författningstexter som berör samhällsplanering, byggande och förvaltning.
Det finns hus som håller längre och åldras vackrare än andra. Vissa hus klarar sig bättre när byggnadens beständighet, funktion och andra arkitektoniska egenskaper sätts på prov.
Arkitektyrket är på flera sätt ett komplext yrke som bygger på kunskap inom många olika områden. Arkitekter förväntas kunna ”lite om mycket”. Dagligen behöver arkitekten förhålla sig till ett flertal lagar, förordningar, föreskrifter och allmänna råd som reglerar den byggda miljön. Arkitekten ska också ha förmågan att visualisera och presentera sina idéer på ett övertygande och pedagogiskt sätt.
Nu lanseras boken ”Projektledning vid fastighetsutveckling” där du får svar på hur man lyckas som projektledare i ett fastighetsutvecklingsprojekt. Henrik Larsson som arbetat med projektledning i bygg- och fastighetsbranschen i mer än 20 år resonerar utifrån egna erfarenheter och litteratur på området om hur man bäst driver projekt på ett effektivt sätt och samtidigt skapar värde för kunden.
På söndag är det val i Sverige och många hoppas på en blocköverskridande bostadspolitisk överenskommelse när det politiska landskapet klarnat. Men vad bör och kan en sådan innehålla och kommer de blå och röda verkligen kunna komma överens denna gång? Bostadspolitik är ämnet för senaste avsnittet av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret.
Sverige växer och behovet av samhällsfastigheter är så stort att vi inte hinner bygga i kapp. Barn får gå i skola i tillfälliga paviljonger och äldre bor kvar hemma i brist på ändamålsenliga lokaler. Måste det vara så? Det är ämnet för senaste avsnittet av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret.
Sverige har en lång tradition i fråga om standardavtal inom byggsektorn. Standardavtalen är av branschen gemensamt framförhandlade avtalsvillkor i form av allmänna bestämmelser med tillhörande kontraktsformulär. Föreningen Byggandets Kontraktskommitté (BKK) är förhandlingsorgan för sådana avtal avseende entreprenad- och konsultuppdrag.
Byggsektorn är den bransch i Sverige där flest olyckor med dödlig utgång inträffar. Mellan 2007 och 2016 inträffade totalt 103 stycken dödsolyckor inom byggverksamhet, och då är inte utstationerad arbetskraft medräknad i statistiken. Boken Beteendebaserad säkerhet handlar om att identifiera säkra beteenden och förbättra arbetssätt för att minska olyckor i byggsektorn.
En rad konkreta förslag om hur byggsektorn kan bli mer jämställd. Det blev resultatet av seminariet som arrangerades av Jämnt på jobbet i Almedalen under tisdagen. Politiker från både Miljöpartiet och Moderaterna delade med sig av sina visioner och lovade fortsatt medverkan i initiativet Jämnt på jobbet.
Nu står det klart att Informationscentrum för hållbart byggande får ett förlängt uppdrag från Boverket. Sedan starten i januari i år har en bred och stabil grund lagts för ett samla och sprida kvalitetssäkrad hållbarhetsinformation i byggbranschen. Det förlängda uppdraget sträcker sig nu till sista december 2019.
Jag är här för att lyssna och lära. Och om byggsektorn kan enas om en gemensam linje vad gäller innovation, är jag intresserad av att diskutera en långsiktig samverkan mellan staten och branschen.
Trots aktivt arbete och engagemang har samhällsbyggnadssektorn låg representation av kvinnor. Här finns också fortsatt stora utmaningar vad gäller sexistiska attityder på arbetsplatser. I Almedalen vill vi diskutera hur politiken och staten ge byggsektorn bättre förutsättningar och stöd i arbetet för ökad jämställdhet.