Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Tydlighet i fokus när nya standardavtalen AB och ABPU nu går på remiss

Tydlighet i fokus när nya standardavtalen AB och ABPU nu går på remiss

I morgon går reviderade versioner av standardavtalen för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader från Byggandets Kontraktskommitté (BKK) ut på remiss genom Svensk Byggtjänst. Ett stort fokus ligger på ökad tydlighet i syfte att minska utrymmet för missförstånd och tvister. Det förväntas bidra till färre fel, minskade byggkostnader och en sundare bransch.
Standardavtalet för utfö

Svensk Byggtjänst lanserar ny modell för hållbarhetsstyrning – tillsätter rådgivande styrelse

Svensk Byggtjänst lanserar ny modell för hållbarhetsstyrning – tillsätter rådgivande styrelse


För att ytterligare bidra till samhällsbyggnadssektorns omställning inför nu Svensk Byggtjänst en ny modell för hållbarhetsstyrning, och tillsätter en rådgivande styrelse. Initiativet är ett led i organisationens långsiktiga strategi att bidra till ett hållbart samhällsbyggande, i linje med ägardirektivet från 2022.
I maj 2022 fick Svensk Byggtjänst – samhällsbyggnadssekto

Över 100 branschaktörer har bidragit till kartläggningen.

Svensk Byggtjänsts kartläggning: Så tryggas övergången till Möjligheternas byggregler

Med mindre än ett år kvar till införandet av Boverkets nya regelmodell, Möjligheternas byggregler, har Svensk Byggtjänst kartlagt vilka utmaningar och behov av nya roller sektorn har kopplat till ikraftträdandet. Utifrån kartläggningen, som utgår från dialog med över 100 branschaktörer, publiceras nu en rapport med rekommendationer som kan trygga övergången till det nya regelverket.

Hög förändringstakt med god lönsamhet i Svensk Byggtjänst trots byggkris

Hög förändringstakt med god lönsamhet i Svensk Byggtjänst trots byggkris

Trots ett utmanande affärsklimat blev Svensk Byggtjänsts försäljning 2023 stabil. Intäkterna blev 225,9 miljoner kronor och resultat efter skatt 15,5 miljoner kronor. Bolaget tog under året stora steg när det gäller att utveckla verksamheten till att stödja samhällsbyggnadssektorn i mer hållbart byggande.

– Allt sedan bolagsstämman 2022 klubbade igenom företagets nya ägardirektiv har föränd

Helt återbrukad monter när Svensk Byggtjänst deltar på Nordbygg

Helt återbrukad monter när Svensk Byggtjänst deltar på Nordbygg

På Nordbygg-mässan som öppnar i dag deltar Svensk Byggtjänst i en monter gjord helt av återanvända byggvaror och inredningsdetaljer. 625 kilo CO2e sparades enligt den klimatberäkning som gjorts. Återbruksmontern är designad för dekonstruktion och kommer efter mässan att återanvändas.
40 % av allt avfall som genereras i Sverige kommer enligt Boverket från byggsektorn.
– Svensk Byggtjänsts ce

Bok från Svensk Byggtjänst uppmärksammar byggsektorns säkerhetsbrister

Bok från Svensk Byggtjänst uppmärksammar byggsektorns säkerhetsbrister

2023 blev året med högst antal dödsolyckor i byggbranschen på tio år. Trots uttalade nollvisioner från såväl branschen som från politiken, omkom 57 personer i olyckor på svenska arbetsplatser under förra året. I Svensk Byggtjänsts nya bok Säkerhetsparadoxen undersöker arbetsmiljöexperten och författaren Fredrik Rosengren vad sektorn behöver göra för att minska olyckorna. 

KTH-forskarens bok visar vägen för framtidens hållbara byggnader

KTH-forskarens bok visar vägen för framtidens hållbara byggnader

Med över ett decenniums forskning i ryggen släpper nu KTH-forskaren Jonas Anund Vogel en bok om framtidens byggnader. Boken Smarta och hållbara byggnader (Svensk Byggtjänst) kopplar samman teknik, organisation och affärsmodeller, och vill inspirera läsaren att se byggnader som mer än bara tak över huvudet.

Jenny Stenberg

Svensk Byggtjänst värvar Fastighetsmäklarförbunds-vd

Jenny Stenberg blir ny produktchef på Svensk Byggtjänst efter att ha lämnat vd-posten på branschorganisationen Fastighetsmäklarförbundet. Hon blir nu en del av Svensk Byggtjänsts utvecklingsresa, där kunskap om det hållbara samhällsbyggandet står i centrum. 

Likställda arbeten i entreprenader

Svensk Byggtjänst lanserar heltäckande sammanställning om likställda arbeten

Nu lanserar Svensk Byggtjänst boken Likställda arbeten i entreprenader, som är den första boken av sitt slag – ett heltäckande uppslagsverk för allt som rör byggentreprenörens rätt till ersättning om förutsättningarna för bygget ändras från det avtalade, så kallade likställda arbeten. Ändringar av avtal ligger ofta till grund för oegentligheter och tvist mellan parterna.

Bild på Tomas Gustavsson författare av Murat byggande

Bok om murat byggande lyfter hantverkets roll i arkitektur och konstruktion

De senaste åren har intresset för det murade byggandet ökat. Samtidigt syns en generellt minskad hantverksnärvaro i byggsektorn. För att öka kunskapen om murandets funktion lanserar nu Svensk Byggtjänst boken Murat byggande. Kunskapen ska underlätta för yrkesverksamma att tillvarata hantverkets potential – både visuellt och konstruktionsmässigt.

MSA inredningsarkitekt Torsten Hild och förlagschef Johanna Kullman.

Ny bok tydliggör inredningsarkitektens roll i byggprocessen

Inredningsarkitekternas roll i byggprocessen har länge varit diffus, vilket ofta gör att deras expertis inte används till fullo. Det i sig riskerar sänka kvaliteten på de färdiga byggnaderna. För att bidra till en ökad förståelse för yrkets funktion och de interiöra miljöernas påverkan lanserar nu Svensk Byggtjänst boken 'Inredningsarkitektur – ämnet och yrket'.

Visa mer

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst

Besöksadress: Norrtullsgatan 6
113 29 STOCKHOLM
Sverige