Pressmeddelande -
Här samlas Boverkets nya byggregler
I dag införs Boverkets nya byggregler – efter flera års debatt. Nu kan de läsas i ett kostnadsfritt stöd från Svensk Byggtjänst, som samlar hela regelverket i en sökbar vy.
Boverkets nya byggregler, som börjar gälla den 1 juli 2025, har beskrivits som ett paradigmskifte. En stor förändring är att detaljreglering ersätts av friare funktionskrav. Syftet är att främja innovation – något som i debatten har ställts mot risker för ökad otydlighet.
Svensk Byggtjänsts roll är att stötta sektorn genom kunskap och samverkan. Därför lanseras nu ett kostnadsfritt stöd för att jobba med det nya regelverket.
– Själva förändringen blir en stor utmaning i sig, eftersom den innebär ett helt nytt synsätt. Då behöver det åtminstone vara enkelt att läsa och hitta rätt i reglerna. När vi har frågat sektorn vilket stöd som behövs har många önskat en sådan plattform, säger Christian Sterner, affärsområdeschef på Svensk Byggtjänst.
Stödet är utvecklat i samverkan med Boverket och andra branschaktörer. Tydlig ämnessortering, sökfunktion med filtrering och sammanfattande texter ska hjälpa användaren att göra rätt.
Utifrån sektorns behov, och de frågor som kan uppstå när regelverket börjar användas, kommer stödet sedan att utvecklas kontinuerligt.
– Svensk Byggtjänst ägs av sektorn och har en cirkulär affärsmodell. Det betyder att allt eventuellt överskott återinvesteras i ny utveckling för sektorns bästa. Den här paketeringen av byggreglerna är en sådan återinvestering. Det är en branschnytta som vi har uppfattat ett stort behov av. När det fylls på med mer stöd kan vi behöva ta betalt för vissa delar, men att läsa och söka i byggreglerna ska fortsätta vara kostnadsfritt.
I stödet ingår även andra centrala regelverk – som tidigare byggregler, Plan- och bygglagen (PBL) samt Plan- och byggförordningen (PBF).
Mer information finns på https://byggtjanst.se/tjanster/byggregler.
Ämnen
Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns oberoende nav för kunskap och samverkan. Vi ägs av branschen och gör relevant kunskap tillgänglig för alla. Ett uppdrag som stärker den gemensamma förmågan att bygga samhället hållbart.