Nyfiken på partnering?
Vill du veta mer om samverkansformen partnering? När är den lämplig och vilka är ersättningsreglerna? Det och mycket mer får du ta del av på Svensk Byggtjänsts kostnadsfria webbinarium med redaktör Viktor Ginner i ledning.
Vill du veta mer om samverkansformen partnering? När är den lämplig och vilka är ersättningsreglerna? Det och mycket mer får du ta del av på Svensk Byggtjänsts kostnadsfria webbinarium med redaktör Viktor Ginner i ledning.
PBL är en komplex lag som genomgått ett flertal, mer eller mindre genomgripande, ändringar sedan införandet 1987. Vid tillämpningen ska många olika intressen vägas mot varandra vilket gör det många gånger svårt att förstå vad som gäller och på vilka grunder besluten ska fattas.
Coronaviruset har vänt upp och ner på tillvaron och samhällsbyggnadssektorn behöver nu ställa om för att framtidssäkra branschen. Branschinitiativet Nordic ConTech lanserar därför en serie webbinarier där vi ställer frågan: ”Hur kan vi på bästa sätt bygga bra samhällen i en förändrad värld”?
Bygg- och anläggningsprojekt rör stora investeringar och präglas av tids- och kostnadspress, inte sällan med kvalitetsproblem som följd i det färdiga byggobjektet. De senaste tjugo åren har intresset för alternativa modeller för att driva byggprojekt ökat markant i Sverige. En sådan modell är entreprenad med utökad samverkan eller ”partnering”.
Flera års slit, 50 teknikspecialister och ett 50-tal remissinstanser senare – nu är AMA Anläggning 20 här. I senaste avsnittet av podcasten Snåret besvaras frågan om vad det innebär i praktiken för anläggnings–Sverige.
Flera års slit, 50 teknikspecialister och ett 50-tal remissinstanser senare – nu är nya AMA Anläggning 20 här. Ett ovanligt stort antal ändringar i BSAB-tabellen hör till nyheterna.
Vid konstruktion av byggnader behöver man ta hänsyn till risker relaterade till extrema händelser som till exempel påkörning av fordon, attentat eller grova fel i byggprocessen. Begreppet robusthet används för att beskriva ett konstruktionssystems förmåga att begränsa konsekvenser av sådana extrema händelser.
I jakten på ett hållbart byggande har betongens rykte minst sagt naggats i kanten. I det senaste avsnittet av Snåret förklararMats Emborg, professor i konstruktionsteknik vid Luleå tekniska universitet och forskningschef på Betongindustri AB, varför han ändå är hoppfull och sätter stor tilltro till materialet även i framtiden.
Att bygga hus med hög prestanda kräver genomtänkta detaljer eftersom de har stor indirekt inverkan på flera faktorer som energi, fukt och termiskt klimat.
För såväl privata som offentliga beställare är skriften Byggkonstruktörens uppdrag ett hjälpmedel som underlättar bestämningen av konsultuppdragets innehåll, kvalitet och omfattning vid upphandling av byggkonstruktörstjänster.
Byggmästarnas Kostnadskalkylator, ”BK 2020” innehåller priser på material och arbetsutförande. ”BK 2020” är ett hjälpmedel för dem i byggnads- eller förvaltningsbranschen som snabbt och överskådligt behöver information om kostnadsdata.
Nu har Riksrevisionen fått sätta tänderna i frågan om staten gjort tillräckligt för att skydda köparna. Resultatet presenteras i det senaste avsnittet av poddcasten Snåret. Riksrevisionens projektledare, Johannes Österström och Kenneth Carlgren, juridisk expert och utvecklingsansvarig för AMA AF på Svensk Byggtjänst, förklarar vad resultatet kan leda till.