Gå direkt till innehåll
ABK 09 – den praktiska handboken

Pressmeddelande -

ABK 09 – den praktiska handboken

ABK 09 i praktiken kan sammanfattas som samhällsbyggnadssektorns standardavtal för konsultuppdrag. En väldigt viktig grund är att både konsulter och beställare är kunniga om avtalets ramar, samt att de är medvetna om hur avtalet påverkar den egna verksamheten och affären.

– ABK 09 i praktiken är en praktisk handbok för medarbetare hos både konsulter och beställare, säger Helen Strandgren, förlagschef på Svensk Byggtjänst.

Boken vänder sig till alla som kommer i kontakt med avtalet ABK 09 genom sitt arbete. Den är av intresse även för de medarbetare som inte personligen upprättar samt undertecknar själva uppdragsavtalet.

I publikationen ABK 09 i praktiken från Svensk Byggtjänst belyser författarna Helena Dahlberg och Henrik Rosenqvist ABK 09:s viktigaste regleringar och kopplar det till ett verksamhetsperspektiv. Där lyfter de vilka utmaningar som kan stötas på i samband med avtalet, samt hur man som konsult eller beställare kan förhålla, såväl som förbereda sig för eventuella konsekvenser.

– I dagsläget är det relativt svårt att få en överblick av vad det egentligen innebär att arbeta i ett uppdrag enligt ABK 09. Samtidigt förväntas de som jobbar i projekt där standardavtalet används vara insatta i och tillämpa reglerna. Vi hoppas att den här boken kan bidra till ökad förståelse för vad reglerna innebär i praktiken och hur de påverkar parternas agerande, menar författarna Henrik Rosenqvist och Helena Dahlberg.

Författarna ger exempel på frågor som uppkommer i samband med avtalet. De klarlägger dessutom hur man som konsult och beställare kan hantera olika situationer för att förebygga problem och konflikter genom att vara medveten om de regleringar som finns i avtalet.

Publikationen kan även användas som en introduktion för nyanställda, samt andra som snabbt behöver få kunskap om hur ABK 09 tillämpas i konsultuppdrag. ABK 09 utmärker sig från annan litteratur inom samma verksamhet, med vinkling på juridiska frågor.

Särskilt fokus har lagts på att avgränsa innehållet till det allra mest relevanta så att det blir enkelt att ta till sig.

Om författarna

Helena Dahlberg är förbundsjurist vid Innovationsföretagen med juristexamen från Stockholms universitet. Hon har över 15 års erfarenhet inom juridik, förhandlingar och avtal inom byggbranschen. Henrik Rosenqvist är bolagsjurist vid Sweco Sverige, utbildad på Handelshögskolan i Stockholm. Han har stor erfarenhet inom avtal och juridiska frågor med över 20 års erfarenhet i branschen.

Ämnen

Kategorier


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kontakter

Helen Strandgren

Helen Strandgren

Affärsområdeschef 08-457 10 00

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige