Gå direkt till innehåll
Forskningslaboratoriet Biomedicum i Solna utsågs till Årets Bygge 2019.
Forskningslaboratoriet Biomedicum i Solna utsågs till Årets Bygge 2019.

Pressmeddelande -

​Biomedicum blev Årets bygge 2019

Ett av Europas nyaste och största forskningslaboratorier, Biomedicum i Solna, vann på tisdagskvällen den prestigefyllda utmärkelsen Årets bygge.

Byggbranschens egen gala Årets bygge gick av stapeln 26 mars på Cirkus i Stockholm. Bland 20 noga utvalda projekt valde juryn att utse medicinska forskningslaboratoriet Biomedicum till Årets bygge 2019.

Största projektet någonsin

Biomedicum färdigställdes 2018 åt Karolinska Institutet i Solna norr om Stockholm. Laboratoriet är ett av Europas största och beskrivs av byggherren Akademiska Hus som ”en byggnad som ska främja interaktion, nya samarbeten och utbyten av erfarenheter, idéer och tekniker över vetenskapliga gränser”.

Biomedicum är Akademiska Hus och även Karolinska Institutets enskilt största projekt någonsin och kostade över två miljarder kronor att uppföra. Byggnaden är elva våningar hög och har plats för 1600 forskare.

”Lyckad arbetsprocess

I tävlingen granskas de deltagande samhällsbyggnadsprojekten ur en mängd aspekter.Bland annat premieras samverkan, tid, kvalitet och budget:

– Vi är otroligt stolta över att Biomedicum har utsetts till Årets Bygge. Den här vinsten är ett kvitto på att vi har lyckats med vår arbetsprocess och genom god samverkan med alla inblandade parter generera den bästa balansen mellan ekonomi, tid och kvalitet, sade Hayar Gohary, projektdirektör på Akademiska Hus i samband med vinsten.

Juryns motivering lyder:
"Vinnaren av Årets Bygge 2019 har lyckats med ett komplicerat och omfattande projekt. Projektgruppen har haft höga ambitioner vad gäller utveckling av samverkan, arbetsklimat och säkerhetstänk – och lyckats. Projektet har därutöver blivit klart före utsatt tid och till kraftigt sänkta kostnader jämfört med budget.”


Övriga priser

Nordbyggs guldmedalj för bästa materialnyhet
Invisense vann Nordbyggs guldmedalj för en egenutvecklad fuktsensor. Medaljen delas ut av Svensk Byggtjänst, Nordbygg och Byggindustrin.

Årets Leanbyggare
Norska dörr- och fönstertillverkaren Nordan mottog priset som Årets Leanbyggare för sitt arbete med leanprocesser i fabriken i Kvillfors.
Bakom Leanpriset står Lean Forum Bygg och Byggindustrin.

Jämställdhetspriset
Uppsalahem vann Sveriges Byggindustriers nyinstiftade pris Jämställdhetsbygget för sin jämställda upphandling.

Byggopus
Byggopus delas ut av Sveriges Byggindustrier till de bästa byggrelaterade examensarbetena vid universitet och högskolor. I år mottog Nina Vesa och Humam Amouri, Örebro universitetsamt Sofia Polo Ruiz de Arechavaleta, Chalmers Tekniska Högskola ett pris var.

Håll nollan
Roslagsbanans utbyggnad vann branschinitiativet Håll nollans pris för arbetsmiljöpris.


Om Årets bygge
Årets bygge delas ut av tidningen Byggindustrin och Business Arena i samarbete med Svensk Byggtjänst.

Juryn för Årets Bygge 2019
Mårten Lindström, More 10 AB, juryordförande
Thomas Lundgren, Svensk Byggtjänst
Staffan Åkerlund, Tidningen Byggindustrin
Tommy Lenberg, Byggherrarna
Magnus Everitt, Installatörsföretagen
Eva Schelin, KK-stiftelsen
Lisa Daram, Arkitekt SAR/MSA

Tidigare vinnare av priset Årets Bygge:
2018: Östra Länken, Luleå
2017: Rättspsykiatriskt centrum i Trelleborg
2016: Malmö Live
2015: Rådhuskvarteret i Kristianstad
2014: Aula Medica, Solna


Fakta Biomedicum:

Byggherre och projektledning: Akademiska Hus

Entreprenör: Skanska

Arkitekt: CF Möller

Installationer: Assemblin

Byggstart: hösten 2013

Färdigställande: våren 2018

Hyresgäst: Karolinska Institutet

Bruttoarea: 65 000 m2

Totalkostnad: 2 050 Mkr

Ämnen


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige