Gå direkt till innehåll
Branschgemensam plattform för skoltävlingar

Pressmeddelande -

Branschgemensam plattform för skoltävlingar

En gemensam plattform för skoltävlingar med syftet att höja byggbranschens attraktion och på sikt bidra till att lösa kompetensförsörjningen, har sett dagens ljus.

”Construction Skills Sweden” är namnet på den gemensamma plattformen och de första stegen mot målet, EuroSkills i Göteborg 2016, har påbörjats.

Med en bas i Byggindustrins yrkesnämnd, BYN, samverkar Sveriges Byggindustrier, Byggnads, Maskinentreprenörerna, SEKO och Svensk Byggtjänst om att bilda en gemensam plattform för de fyra yrkena träarbetare, murare, plattsättare respektive väg- och anläggningsarbetare. Tanken är att under det gemensamma namnet ”Construction Skills Sweden” delta i yrkestävlingar både nationellt och internationellt.

– Svensk Byggtjänst ägs av branschens alla aktörer och har som mål att bli Byggsveriges kunskapsnav. Därför känns det naturligt att samarbeta med BYN:s parter i denna skoltävling. ”Construction Skills Sweden” är en bra gemensam plattform för att underlätta kompetensförsörjningen till branschen. Kvalitet, yrkesskicklighet och arbetsmiljö som man framförallt mäter i tävlingen, är tre viktiga parametrar för att vi ska uppnå en bygg- och förvaltningsprocess i världsklass, säger Erik Hellqvist, VD, Svensk Byggtjänst.

– Ett av skälen till samarbetet var att vi saknade en etablerad skoltävling att bygga vidare från inför yrkestävlingar. Ska man tävla behövs en underbyggnad av personer som kan tävla. Det viktigaste för oss är att få skolorna att vilja tävla, vilket bidrar till att lyfta kvaliteten på yrkesutbildningen. Vi tror även att det är ett bra sätt att visa dessa yrken för yngre som står i begrepp att välja till gymnasieskolan, säger en av initiativtagarna, Lars Tullstedt, expert inom kompetensförsörjning på Sveriges Byggindustrier.

Målet är att bli viktig del i EuroSkills
Målet är att etablera en skoltävling och att leverera ett professionellt evenemang och en väl genomförd tävling i EuroSkills i Göteborg 2016 samt att vara en erkänd branschpartner till ”WorldSkills Sweden”. Samarbetet ”Construction Skills Sweden” är finansierat fram till 2016.

– Det har visat sig att lärarna som varit med och konstruerat tävlingsgrenarna nu vill växla upp sitt engagemang och bli experter, vilket är en glädjande bieffekt. Som domare i de internationella tävlingarna får de då arbeta med att ta fram tävlingsinstruktioner och följa de tävlande under hela tävlingsmomentet. Det är nödvändigt att det är yrkeslärare som gör detta då de ska bära erfarenheten från tävlingarna tillbaka till utbildningen, säger Lars Tullstedt.

Fakta
WorldSkills Sweden är ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO och staten genom Skolverket, Utbildningsdepartementet och Myndigheten för yrkeshögskolan. Utöver dessa parter medverkar även branschorganisationer, yrkesnämnder, myndigheter, skolor och företag aktivt och ekonomiskt.

Uppdraget WorldSkills Sweden har – att höja statusen, intresset och kvaliteten på yrkesutbildningar – uppnås bland annat genom att anordna och driva yrkestävlingar som Yrkes-SM samt ansvara för det svenska Yrkeslandslagets deltagande i WorldSkills Competition (världsmästerskap) och EuroSkills (Europamästerskap).

Genom att arrangera yrkestävlingar, utse yrkeslandslag och leda deras deltagande i internationella tävlingar skapar WorldSkills Sweden goda ambassadörer och förebilder för andra
ungdomar.

Ämnen

Taggar


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Presskontakt

Karin Larén Hallström

Karin Larén Hallström

Presskontakt Presskontakt +46 703 28 65 80

Relaterat material

Byggsveriges ledande informationsföretag

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige