Gå direkt till innehåll
Debatt och konkreta exempel på Nordbygg Ecoforum: Hur får vi energismarta och hållbara hus i praktiken?

Pressmeddelande -

Debatt och konkreta exempel på Nordbygg Ecoforum: Hur får vi energismarta och hållbara hus i praktiken?

En hållbar samhällsutveckling kräver minskad energianvändning i våra byggnader. Tekniken finns men hur ska vi få igång fler energieffektiviserande renoveringar och hur optimerar man olika kombinationer av insatser? På Nordbygg Ecoforum presenteras flera konkreta och aktuella exempel på lyckad energieffektivisering – bland annat Swecohuset i Stockholm. Dessutom blir det diskussion och debatt om miljöcertifieringar för byggnader.

Nordbygg och Svensk Byggtjänst arrangerar tillsammans Nordbygg Ecoforum, en mötesplats med fokus på framtidens hållbara byggande. Nordbygg Ecoforum kommer att genomföras under två dagar vartannat år med start på Talk Hotell bredvid Stockholmsmässan den 12 till 13 mars 2013. Evenemanget innehåller två delar. Dels en större konferens med en rad olika aktuella seminarier, dels en utställning där ny teknik, nya material och nya idéer presenteras.

Parallellt med Hållbar stadsutveckling samt Gröna material och system är Energieffektiva byggnader ett av fokusområdena På Ecoforum.

Kulturpärlan som blev miljöbyggnad
– Det blir både seminarieinslag om och besök i nyrenoverade Swecohuset på Kungsholmen i Stockholm. Huset är allra först med att få utmärkelsen guld i kategorin ”Miljöbyggnad – befintlig byggnad” från Sweden Greenbuilding Council, berättar Petra Sörme, eventansvarig på Svensk Byggtjänst.

I seminariet beskriver Daan Cedergren, regionchef på Sweco, hur denna kulturpärla från 1960-talet förvandlats till en modern miljöbyggnad i absolut framkant.

Så kan energianvändningen halveras!
BeBo, Energimyndighetens beställargrupp för energieffektiva flerbostadshus, presenterar under Nordbygg Ecoforum sin kampanj Halvera Mera och metoden Rekorderlig Renovering – en konkret guide till energieffektiv renovering som redan används av flera fastighetsägare med stor framgång.

– Kampanjen Halvera Mera startade i september 2012 och den har gått så bra och fått så stort intresse att vår styrelse beslutat att utöka antalet projekt som kan söka bidrag från 25 till 35, berättar Mats Björs, VD på Byggherrarna och den drivande kraften bakom kampanjen.

Diskussion och debatt om certifieringar
Miljöcertifieringar för byggnader kommer att diskuteras och debatteras under ett speciellt inslag under Nordbygg Ecoforum. Här deltar flera branschprofiler, bland andra Vasakronans hållbarhetschef Anna Denell. Hon menar att det inte duger med miljöcertifieringar som enbart fokuserar på energiåtgång.

– Det är jätteviktigt med miljöcertifieringar för fastigheter! De gör det enkelt att kommunicera med presumtiva hyresgäster och investerare och tydligt visa vad de får. En miljöcertifiering är ett intyg från tredje part som anger att vi arbetar med miljöfrågorna på ett bra sätt och att det ger resultat. Men det duger inte att enbart fokusera på energiåtgång som Green Building gör, säger Anna Denell och öppnar för en intressant diskussion under Nordbygg Ecoforum.

Uthålligt hotell och nya trender
Under Ecoforum presenteras en rad nyheter kring energismarta och hållbara hus:

  • Ett helt nytt uthålligt hotell planeras i Norge – konceptet beskrivs av Ferry Smits, Seksjonsleder Bygningsfysikk, Ramböll Norge.
  • Navid Gohardani, forskare på KTH, berättar om nya metoder för att motivera uthållig renovering i tidiga skeden.
  • Mikael Thydell, BIM-expert på Sweco, beskriver hur BIM kan bidra till hållbart byggande.
  • Energimyndigheten berättar om Build Up Skills Sverige – det nya nationella kompetensprogrammet med EU-koppling som ska öka kunskapen om energieffektivisering av byggnader.
  • Sveriges Centrum för Nollenergihus bjuder nyheter och trender inom sitt område.

Hela programmet hittar finns på www.ecoforum.se


För mer information kontakta:

Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg på Stockholmsmässan,

tel 08-749 43 93 eller peter.soderberg@stockholmsmassan.se

Petra Sörme, affärsområdeschef Event & Möten på Svensk Byggtjänst,

tel 08-457 10 99 eller petra.sorme@byggtjanst.se


Om Stockholmsmässan:

Stockholmsmässan är en av världens främsta och mest flexibla mötesarrangörer. Vi erbjuder den perfekta mötesplatsen för allt från internationella toppmöten till breda publikmässor. Tillsammans med utställare och arrangörer skapar vi välregisserade möten som ger besökaren inspiration, kunskap och affärsmöjligheter. Som Nordens ledande arrangör genomför vi varje år ett 60-tal branschledande mässor samt ett 100-tal nationella och internationella kongresser, konferenser och evenemang. Varje år välkomnar vi 10 000 utställare, 1,5 miljoner besökare och fler än 7 000 journalister från hela världen.

Ämnen

Taggar


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Presskontakt

Karin Larén Hallström

Karin Larén Hallström

Presskontakt Presskontakt +46 703 28 65 80

Relaterat material

Relaterade nyheter

Byggsveriges ledande informationsföretag

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige