Gå direkt till innehåll
Jan-Olof Edgar ny AMA-chef på Svensk Byggtjänst

Pressmeddelande -

Jan-Olof Edgar ny AMA-chef på Svensk Byggtjänst

– Jag tar mig an jobbet som ny AMA-chef med stor respekt. Detta fantastiska referensverk är en viktig del av svensk bygghistoria. En angelägen uppgift för mig blir att varsamt integrera AMA i en ny digitaliserad bygg- och förvaltningsprocess som präglas av livscykeltänkande.

Det säger Jan-Olof Edgar som tillträtt tjänsten som chef för AMA (Allmän Material- och Arbetsbeskrivning) på Svensk Byggtjänst. Han efterträder Thomas Lundgren som blivit utvecklingschef inom företaget.

Jan-Olof Edgar kommer närmast från en tjänst som managementkonsult på Projektengagemang, där han arbetade under sex år. Dessförinnan jobbade han fem år på Bjerking och 17 år på Sweco.

Han är byggingenjör och projektör i botten och har under de senaste 25 åren blivit känd som en av pionjärerna och pådrivarna inom BIM i svensk byggsektor.

– Jag har jobbat i alla delprocesser inom byggproduktion och fastighetsförvaltning – inte minst med fokus på informationshantering, digitalisering och BIM. Det gör att jag har ett helhetsperspektiv på samhällsbyggnadsprocessen, säger Jan-Olof Edgar.

Han var även en av initiativtagarna till utvecklingen av det nya klassifikationssystemet inom samhällsbyggnad – CoClass. Under en rad år har han ingått som en central person i projekten som lett fram till CoClass.

AMA viktig pusselbit i ny digital process
– Innehållsstrukturen i AMA är mycket bra. Här ser jag inga behov av förändringar i denna kloka grund, förutom att innehållet förstås ska uppdateras kontinuerligt. Den stora uppgiften för mig och Svensk Byggtjänst är att varsamt integrera AMA i den nya digitala bygg- och fastighetsprocess som nu växer fram, menar Jan-Olof Edgar.

– Branschen har nått en gemensam mognadsgrad vad gäller digitalisering. Vi står inför ett paradigmskifte där byggnadernas hela livscykelprocess hamnar i fokus. Här kommer CoClass successivt att bli det nya digitala byggspråket och AMA blir en mycket viktig pusselbit i denna helhet.

Jan-Olof Edgar ser därför sitt helhetsperspektiv och sina kunskaper inom BIM och digitalisering som tillgångar i sin nya roll som AMA-chef.

– Det är en stor ära att med respekt för historien få leda AMA in i denna spännande framtid, som kan leda till en mer hållbar och effektiv byggproduktion och – inte minst – bebyggelse. 

Ämnen

Taggar


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Presskontakt

Karin Larén Hallström

Karin Larén Hallström

Presskontakt Presskontakt +46 703 28 65 80

Relaterat material

Byggsveriges ledande informationsföretag

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige