Gå direkt till innehåll
Maria Rankka i Snåret:  ”Regeringen missade chansen att ta tag i bostadsfrågan”

Pressmeddelande -

Maria Rankka i Snåret: ”Regeringen missade chansen att ta tag i bostadsfrågan”

Under den rödgröna regeringen har vi upplevt allt från flyktingboom, rekordbyggande av bostäder till tvärnit på bostadsmarknaden. Nu är det valår och i senaste avsnittet av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret diskuterar panelen vilka bostadspolitiska frågor som kommer att vara hetast och viktigast i valdebatten.

I avsnittet medverkar Stefan Attefall, före detta bostadsminister (KD), Maria Rankka, vd för Stockholms handelskammare, Jonas Nygren, förbundschef på Hyresgästföreningen och Maria Pleiborn, demograf på WSP.

Ökat fokus på byggfrågor
Stefan Attefall kände sig ganska ensam om att brinna för bostadspolitiken när han blev bostadsminister 2010. Men ämnet kom allt mer i fokus under hans ministertid, och när den rödgröna regeringen tog över kom flyktingkrisen som fick bostadsbristen att accelerera.

– Under min tid satte vi fokus på att utbudet av bostäder var för lågt och att planberedskapen var alldeles för lång och krånglig. Regelförenklingsarbetet tycker jag nuvarande regeringen har fortsatt med på ett ganska bra sätt. Men nästa stora uppgift blir den sociala bostadspolitiken, säger Stefan Attefall.

Maria Rankka tänker varje dag i sitt arbete på hur bostadskrisen sätter käppar i hjulet för både medborgare och företag i Sverige.

– Jag ser den senaste mandatperioden som en förlorad chans att ta tag i stora strukturella problem på bostadsmarknaden. Men det som hänt – både under nuvarande regering och förra – är att medvetenheten om krisen blivit större och det är väldigt positivt, säger hon.

Bostadsfrågan ödesfråga för kommunerna
Maria Pleiborn som studerar flyttkedjor i Sverige ser ett stort behov av mer bostadspolitik och mindre byggpolitik. Kommunerna i landet fylls nu av ensamma 80-plussare med stora hjälpbehov, som inte ser några möjligheter att flytta från sina stora hus.

– Bostadsfrågan är en ödesfråga för svensk välfärd och kommuners ekonomi, säger hon.

Av de åtgärder som den rödgröna regeringen vidtagit får byggbonusen till kommuner som bygger mycket tummen upp av panelen, medan investeringsbidraget till hyresrätter delvis sågas.

Dock tycker panelen att investeringsbidraget är en mindre fråga i sammanhanget om politikerna i gengäld går ihop om att långsiktigt lösa ett antal stora, strukturella problem. Det handlar om byggregler, social hållbarhet och finansiella frågor. De havererade blocköverskridande bostadssamtalen bör inte avskräcka från nya samarbetsförsök, menar de. 

Ämnen

Taggar


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Presskontakt

Karin Larén Hallström

Karin Larén Hallström

Presskontakt Presskontakt +46 703 28 65 80

Relaterat material

Byggsveriges ledande informationsföretag

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige