Gå direkt till innehåll
Mats Wickman i Svensk Byggtjänsts podcast Snåret: ”Kommunerna vågar inte ta debatten med oss journalister”

Pressmeddelande -

Mats Wickman i Svensk Byggtjänsts podcast Snåret: ”Kommunerna vågar inte ta debatten med oss journalister”

Intresset för stadsutveckling hos allmänheten har ökat i takt med att bostadsbrist, förtätning och urbanisering nu står högt upp på den politiska agendan. Mediebevakningen har också blivit mer mångsidig men kommunerna talar fortfarande för mycket i klyschor och tjänstemännen vågar inte ta debatten. Den bilden framkommer i senaste Snåret från Svensk Byggtjänst.

I det senaste avsnittet av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret medverkar journalisterna Viktor Barth-Kron, Dagens Nyheter, Andreas Jennische, Direktpress, Mark Isitt, Göteborgs-Posten och Mats Wickman, Svenska Dagbladet. Programledare är som vanligt Emma Jonsteg.

Nytt förhållningssätt
Viktor Barth-Kron tycker att journalistiken kring stadsutveckling har utvecklats mycket på bara några år:

– När jag började på DN fanns det bara två typer av artiklar som belyste stadsförnyelse; arkitekter som skrev om arkitektur eller journalister som skrev om ”granne sur på hus”. När jag kom in försökte jag skapa ett annat sätt att förhålla sig till den urbana utvecklingen och belysa frågorna som inte får plats i den vanliga nyhetsrapporteringen.

Men att bena ut alla turer kring ett byggprojekt och gör processen förståelig är inte det lättaste.

– Det är görsvårt att förstå stadsutvecklingsprojekt! Kommunerna pratar fortfarande till stor del i klyschor och vårt jobb blir att fungera som katalysatorer – så att allmänheten kan ta del av informationen kring det som planeras och byggs, säger Mark Isitt.

Efterlyser handlingskraft
Mats Wickman tycker att kommunerna borde bli mer aktiva i stadsutvecklingsdebatten:

– När jag skriver om det jag upplever som brister i planerade projekt vill jag ha ett svar från kommunen. Men det får jag inte vilket stör mig. Tidigare deltog stadsplanerare mer aktivt i debatten, det saknar jag.

Alla medverkande utom Andreas Jennische skriver i huvudsak krönikor. Andreas, som istället ägnar sig åt objektiv bevakning, tror att det ibland kan vara svårt för läsaren att avgöra vad som är tyckande och vad som är neutral information i artikelflödet.

– På Direktpress är vi måna om att läsaren ska få vägledning i hur de själva kan ta del av kommunernas planer och hur de kan gå tillväga för att tycka till.

Lyssna på Snåret via byggtjanst.se/snaret. Diskussionen kring programmen förs på Twitter @Snaaret samt på facebook.com/snaret.podcast

Ämnen

Kategorier


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige