Gå direkt till innehåll
Mehmet Kaplan i Svensk Byggtjänsts podcast Snåret: ”Ideologiska skygglappar har förstört bostadsbyggandet”

Pressmeddelande -

Mehmet Kaplan i Svensk Byggtjänsts podcast Snåret: ”Ideologiska skygglappar har förstört bostadsbyggandet”

– Regeringens nya stöd till byggandet av små och billiga hyresrätter är en akut, nödvändig insats för att unga och nyanlända ska få en chans att komma in på bostadsmarknaden.
Det menar bostadsminister Mehmet Kaplan i
det senaste avsnittet av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret.

I två exklusiva intervjuer för Snåret bemöter bostadsministern branschens kritik mot de nya subventioner som uppgår till 3,2 miljarder per år och som ska gå direkt till byggbolagen. Stimulansen – som finansieras genom att ROT-avdraget sänks från 50% till 30% – beräknas ge 15 000 nya hyresbostäder per år utöver de 250 000 bostäder som ska byggas fram till och med 2020.

Branschen rasar
Varken branschen eller oppositionen är imponerad. De befarar att stödet bara kommer innebära att produktionen utformas efter subventionerna och inte efter bostadsbehovet. Vinnarna blir de med längst tid i bostadskön och inte de som är i störst behov av en bostad.

Mehmet Kaplan menar att den kritiken är helt obefogad:

– Ideologiska skygglappar har förstört bostadsbyggandet! Med vårt stimulanspaket får mindre byggbolag nu en chans att komma in på marknaden och det totala antalet hyresbostäder som byggs ökar. Det kommer också att få fart på flyttkedjorna!

Modulbostäder är en av pusselbitarna
Mehmet Kaplan utvecklar också sina tankar kring de modulbostäder som ska lösa de nyanlända flyktingarnas akuta behov:

– Modulbostäderna är en av pusselbitarna för att lösa en exceptionell situation. Jag vill dock betona att det är ett komplement. Det viktiga i sammanhanget är att flyktingarna inte tvingas bo kvar på anläggningarna utan kan få ett eget hem.

Ris och ros från panelen
I slutet av programmet kommenterar en panel med tidigare Snåret-medverkande Mehmet Kaplans uttalanden.

Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke Bostad ger tummen ner till regeringens stimulanser:

– Det här kommer enbart att driva produktionskostnaderna uppåt. Branschen kommer att anpassas blixtsnabbt till det bidragsutrymme som nu ges.

Tobias Olsson, förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter är tveksam till om investeringsstödet är rätt väg att gå:

– Jag tror inte att regeringen är övertygade om att ett investeringsbidrag är den bästa lösningen på bostadsbristen, men de var tvungna att snabbt föra fram något till bordet.

Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen är den enda i panelen som applåderar förslaget:

– Äntligen! Det här innebär en omfördelning av stödpengar från ägda bostäder till hyrda vilket behövs för att vi ska få igång en produktion av hyresrätter till rimliga hyror.

Lyssna på Snåret via byggtjanst.se/snaret. Diskussionen kring programmen förs på Twitter @Snaaret samt på facebook.com/snaret.podcast. Programledare är som vanligt Emma Jonsteg från Utopia Arkitekter.

Ämnen

Taggar


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Presskontakt

Karin Larén Hallström

Karin Larén Hallström

Presskontakt Presskontakt +46 703 28 65 80

Relaterat material

Relaterade nyheter

Byggsveriges ledande informationsföretag

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige