Gå direkt till innehåll
Minecraft och Mina Kvarter – nya inslag i skoltävlingen Future City

Pressmeddelande -

Minecraft och Mina Kvarter – nya inslag i skoltävlingen Future City

Nu går den riksomfattande skoltävlingen Future City in i finalskedet. 30 skolklasser har lämnat in sina förslag på framtidsstäder. Nytt för i år är att de tävlande eleverna använt dataspelet Minecraft via Svensk Byggtjänsts koncept Mina Kvarter. Ett tävlingsmoment har varit att i Minecraft bygga förslag på hur miljonprogramsområden kan förbättras.

Future City arrangeras av organisationer inom samhällsbyggnadssektorn. Det är en ämnesöverskridande tävling för årskurs 6-9 där skola och näringsliv möts för att bygga framtidens stad. Uppgiften kräver bland annat kreativitet, lagarbete och förmåga att lösa problem. I år används för första gången dataspelet Minecraft som verktyg för att visualisera idéerna innan de översätts till en fysisk modell. Modellen byggs sedan upp i återvunnet material och presenteras inför en jury.

Inomhusmiljö är årets tema
I årets upplaga av tävlingen har 30 skolor precis lämnat in sina framtidsstäder. Dan-Eric Edqvist är matematik- och NO-lärare på Wämöskolan i Karlskrona, där en niondeklass deltar i årets Future City. Laget har fokuserat på ljud, ljus och möjligheten att fjärrstyra inomhustemperaturen i sitt bidrag. Att arbeta i Minecraft har öppnat upp möjligheter för stora grupper att arbeta med en och samma modell, konstaterar Dan-Eric Edqvist;

– Jag ser Minecraft som en jättelik legolåda med oändliga möjligheter. Men det viktigaste är ändå förarbetet, att man lägger upp en struktur innan man sätter igång att jobba i ett digitalt verktyg, menar han.

Förnyelsebara energilösningar i miljonprogramsområden
I Mina Kvarter-bidraget har Wämöskolan utgått från ett befintligt miljonprogramsområde utanför Karlskrona och kommit med förslag till bland annat en upplyst strandpromenad med miljövänlig el från vind- och vågkraft i området, samt parker och gårdar på hustaken.

Ösbyskolan i Gustavsberg, som deltar med en grupp sjundeklassare, är också inne på förnyelsebara energikällor, såsom sol- och vindkraft, i sina förslag till Mina Kvarter-bidraget. Men de föreslår också enklare åtgärder såsom papperskorgar i husens korridorer och hissar, för ett renare och snyggare bostadskvarter. Maja Pehrsson, matematik- och NO-lärare på Ösbyskolan, tycker att Minecraft fungerat som ett bra hjälpmedel i tävlingen.

– Det mest positiva är helheten man får med Minecraft och att man kan bygga upp en hel stad. Utmaningen ligger i att spelet kräver en viss prestanda av datorerna som det körs på samt att varje elev helst ska ha tillgång till en egen dator för att alla i laget ska kunna delta fullt ut, menar hon.

Tillgängligheten ökar med Minecraft
Ann Charlotte Geissler är projektledare för Future City och tycker att ett internetbaserat spel är helt rätt verktyg för tävlingen.

– Tidigare användes SimCity för att bygga upp förslagen digitalt, men med ett internetbaserat verktyg ökar tillgängligheten. Minecraft lämnar också mer fritt och ger eleverna större kreativa möjligheter att bygga upp sin framtidsstad precis som de vill, konstaterar hon.

I mitten av mars tar regionfinalerna vid och där avgörs vilka fyra lag som går vidare till riksfinalen den 9 april på Arkitekturmuseet i Stockholm. Finalbidragen kommer också att ställas ut på muséet mellan den 26 mars och 21 april.

Future City är ett forum för utbyte mellan lärare, elever och näringsliv med syftet att öka nyfikenheten och kunskapen kring samhällsbyggnadssektorns alla yrken. Eleverna ges en rolig, spännande och utmanande upplevelse samt bygger upp kunskap och intresse kring hur vi tillsammans kan skapa ett hållbart samhälle. 

Ämnen

Taggar


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Presskontakt

Karin Larén Hallström

Karin Larén Hallström

Presskontakt Presskontakt +46 703 28 65 80

Relaterat material

Byggsveriges ledande informationsföretag

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige