Gå direkt till innehåll
Nordic ConTech Talks: Hur kan innovativa lösningar omvandlas till praktik?

Pressmeddelande -

Nordic ConTech Talks: Hur kan innovativa lösningar omvandlas till praktik?

Digitalisering och nytänkande är inte byggbranschens starkaste gren, men under ytan bubblar innovativa idéer som kan ta sektorn till nästa nivå. I Nordic ConTech:s fjärde webbinarie om morgondagens byggbransch får vi lyssna på företagen som gjort praktik av teorierna.

Den 12 november sänds nästa Nordic Contech Live Talks och denna gång fokuserar vi på konkreta exempel på nya smarta sätt att jobba i de olika stegen av byggprocessen. Till exempel diskuteras hur man på bästa sätt kan räkna ut en byggnads klimatpåverkan redan i tidiga skeden samt hur man kan minska byggtiden med smart planering.

– Genom att få höra hur andra bygger effektivare och till lägre kostnader hoppas jag att det här webbinariet inspirerar fler aktörer till att på allvar våga utmana sina invanda arbetssätt och modeller, säger Fredrik Bauer, programledare för Nordic ConTech Talks.

Under webinariet medverkar Lars Albinsson, Maestro Design & Management AB, Jeanette Sveder Lundin, grön utvecklingschef på Skanska, Jerker Hägglund, Spacemaker, David Hebrand, koncernchef och medgrundare Mod:group, Johan Hellgren, affärsområdeschef Servistik, Anna Bergsten, Lindbäcks, Julia Fransson, Linda Wäppling, Bengt Dahlgren Göteborg AB, Jarl Cornell, Assemblin och Kristina Gabrielii, Smart Built Environment.

När: 12 november kl 13.00-14.00

Anmälan: Länk

Program

Utblick i branschen
Webbinariet inleds med en överblick av nuläge, möjligheter och utmaningar för samhällsbyggnadssektorn.

Talare: Lars Albinsson, Maestro Design & Management AB

LCA – Så räknar vi på klimatpåverkan i tidiga skeden
Ta del av Proof of Concept om hur Skanska räknat på klimatpåverkan i tidigt skede med hjälp av CoClass klassificeringar. BIM-modellens information visualiseras för att utgöra beslutsunderlag i pågående projekterings- och planeringsarbete.

Talare: Jeanette Sveder Lundin, grön utvecklingschef, Skanska

Rita på smartare sätt – Generativ design för tidiga skeden
Hur kan vi utforma och planera bostadsprojekt, interaktivt och i realtid med generativ design? Här får du konkret exempel.

Talare: Jerker Hägglund, Spacemaker

Planera – Vi bygger dubbelt så snabbt genom rätt planering
För att minska byggtiden krävs noggrann planering av alla moment. Här får du höra om ett konkret exempel där tiden för enbart rörarbetet för 23 radhus mer än halverades genom industriella principer och daglig styrning.

Talare: David Hebrand, koncernchef och medgrundare Mod:group

Transportera – Så har vi minskat transporterna med över 80 %
Genom att samordna lasten ”The last mile” minskar antalet transporter i stadsmiljö drastiskt. Ta del av konkreta erfarenheter där samordning, koordinering och samarbete är nyckeln till miljömässigt hållbar logistik och ett effektivare projekt.

Talare: Johan Hellgren, affärsområdeschef Servistik

Tillverka – Vad händer när vi ökar andelen av huset som byggs off-site?
Ta del av erfarenheter från Europas ledande byggföretag av industriellt producerade flerbostadshus. Lindbäcks har utvecklat digitala lösningar för att stötta de lean principer som företaget jobbar efter och produktionsprocessen från projektering, via sina fabriker och ut till byggarbetsplats med volymbaserad off-site tillverkning.

Talare: Anna Bergsten, Lindbäcks

Att leda ett tech- och robotikföretag i byggbranschen
Samtal med Julia Fransson som är före detta vd för Build-r AB, ett bolag som utvecklade en robot for automatiserad montering av gipsväggar.

Talare: Julia Fransson

Vad krävs för att bygga på nya sätt?

Avslutande panelsamtal med: 

Lars Albinsson, Maestro Management

Linda Wäppling, Bengt Dahlgren Göteborg AB 

Jarl Cornell, Assemblin

Kristina Gabrielii, Smart Built Environment

Nordic ConTech är en plattform för innovativ utveckling i samhällsbyggnadssektorn. Bakom konceptet står Svensk Byggtjänst med projektet Bygg 4.0 och Nordbygg som partners. Inom ramen för Nordic ConTech Talks tillkommer de strategiska innovationsprogrammen Smart Built Environment och Infra Sweden 2030 tillsammans med branschorganisationerna Byggföretagen och Installatörsföretagen som parter.

Ämnen


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige