Gå direkt till innehåll
Ny bok: "Bygga seniorboende tillsammans – en handbok"

Pressmeddelande -

Ny bok: "Bygga seniorboende tillsammans – en handbok"

Runt om i Sverige funderar människor på hur de vill bo som äldre. De flesta kommer att fortsätta att bo kvar i sin bostad andra kommer att flytta till ordinära seniorbostäder. Men för dem som är ute efter ett gemensamt boende är boken Bygga seniorboende tillsammans en utmärkt inspirationskälla.

De flesta äldre bor i alldeles vanliga bostäder och vill också bo kvar där så länge som möjligt. Det finns också bostäder som är avsedda för äldre och som man kan söka sig till på eget initiativ; seniorbostäder, trygghetsbostäder och bogemenskaper/kollektivhus. Ett samlingsnamn för dessa är mellanboendeformer.

Boken Bygga seniorboende tillsammans vänder sig till dem som letar efter ett boende tillsammans, en bogemenskap med egna bostäder och gemensamma utrymmen. Hur börjar man och finns det några förebilder? Här beskrivs arbetet med att skapa sitt seniorboende i sju steg från hur man startar och utvecklar sin boendeidé, tar beslut om kostnadsnivå och upplåtelseform, hittar en samarbetspartner tills att man slutligen flytta in och bor tillsammans.

I boken presenteras också, i text och bild, fjorton inspirerande exempel på redan byggda bogemenskaper i Sverige. Dessutom bidrar sju personer, som alla varit aktiva när en bogemenskap planerats och byggts, med sina erfarenheter och råd.

Bygga seniorboende tillsammans är producerad med stöd av regeringsuppdraget Bo bra på äldre dar som har drivits av Hjälpmedelsinstitutet. Syftet har varit att stimulera till kreativitet, utveckling och nytänkande kring bostäder och boendemiljöer för äldre. Boken vänder sig även till bostadsföretag, byggare, arkitekter och kommuner som vill hitta nya metoder för att samarbeta med grupper av blivande boende.

Författarna Ingela Blomberg och Kerstin Kärnekull är båda medlemmar i forskargruppen Bo i Gemenskap (BiG) och engagerade i frågan om ett bättre boende, de har skrivit och förläst och gjort studiebesök både i Sverige och utomlands.

Ämnen

Kategorier


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige