Gå direkt till innehåll
Nytt inslag i Svensk Byggtjänsts podd Snåret: Spanare hoppas på samhällsbyggarminister i nya regeringen

Pressmeddelande -

Nytt inslag i Svensk Byggtjänsts podd Snåret: Spanare hoppas på samhällsbyggarminister i nya regeringen

– Det är finansieringen som är det stora problemet för att få fart på bostadsbyggandet, menar Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke. Han är en av spanarna i senaste avsnittet av Svensk Byggtjänst podcast Snåret. På temat ”Vad händer med bostadspolitiken efter valet” spanar fyra branschföreträdare kring framtida möjligheter och utmaningar på bostadsmarknaden. I stort är de försiktigt positiva och hoppas på en samhällsbyggarminister.

Det nya programmet spelades in i samband med Business Arena den 18 september. Medverkar gör Lennart Weiss, kommersiell direktör för Veidekke, Vesna Jovic, kommundirektör i Huddinge, Tobias Olsson, förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter och Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen. Programledare är som vanligt Emma Jonsteg, Utopia Arkitekter.

Bostadsfrågan har tagit plats på agendan
Alla spanare är överens om att bostadsfrågan har fått stort fokus i årets valrörelse. Däremot går meningarna isär när det gäller vad den nya regeringen kan åstadkomma för att få fart på bostadsbyggandet.

– En socialdemokratisk regering kommer troligen att genomföra en del av Stefan Attefalls förslag men också navigera undan från finansieringsfrågorna. Jag tror inte på en högre byggtakt, menar Lennart Weiss, Veidekke.

Tobias Olsson, Sveriges Arkitekter, är däremot mer positiv:

– Jag tror ändå att vi kommer att se ett ökat bostadsbyggande denna mandatperiod – byggandet har ju lyft den senaste tiden och trenden tror jag kommer att fortsätta. Men vi behöver troligtvis blocköverskridande lösningar.

Vesna Jovic, Huddinge, framhåller att det ytterst handlar om hur marknaden ser ut:

– Marknaden har inte varit riktigt mogen. Jag skulle önska att de beslut som nu tagits av Alliansregeringen får fortsätta gälla och inte rivs upp. Marknaden gillar inte tvära kast.

Marie Linder, Hyresgästföreningen, understryker behovet av subventioner:

– Bygger man enbart för de 20 procent av befolkningen som har råd att efterfråga dyra lägenheter kommer det givetvis att bli problem. Det behövs statliga stimulanser och politiskt mod. Att alla barn ska ha en bra uppväxtmiljö är ett högst rimligt mål!

”Vi behöver en bostadsfinansieringspolitik”
Både Tobias Olsson och Lennart Weiss framhåller att regeringen inte bara behöver föra en bostadspolitik, utan också en bostadsfinansieringspolitik.

– Det har inte gjorts en grundlig analys av bostadspolitiken. Ska bostäder enbart finansieras av marknaden får vi bara dyra lägenheter. S-regeringen föreslagna miljard för att stimulera byggandet av hyresrätter räcker bara till 330 lägenheter. Ska vi ha subventioner behöver de länkas samman med skattesystemet, konstaterar Lennart Weiss.

Marie Linder kontrar med de stora summor som idag går till bostadsrätts- och småhusägare:

– Vi stimulerar det ägda boendet med 40 miljarder per år i ränteavdrag. Givetvis måste det till en diskussion om hur det ser ut mellan upplåtelseformerna. Det är positivt att den nya regeringen vill satsa finansiellt på bostadsbyggandet, men det finns en risk för att det blir för små medel.

Vem blir samhällsbyggarminister?
Tobias Olsson när en förhoppning om att S och MP nu åter bildar ett samhällsbyggardepartement och kopplar bostadsbyggandet till stadsutvecklingen.

På frågan om vem som nu blir vår nästa bostadsminister, eller snarare kanske samhällsbyggarminister, är Lennart Weiss och Marie Linder eniga:

– Helene Hellmark Knutsson!

I nästa program av Snåret kommer vi att titta närmare på kvalitetsaspekten i byggandet och få svar på frågan vad som egentligen är kvalitet i boendet.

Lyssna på Snåret via www.byggtjanst.se. Diskussionen kring programmen förs på Twitter #snåret med Svensk Byggtjänsts VD Erik Hellqvist samt på Facebook.

Ämnen

Taggar


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Presskontakt

Karin Larén Hallström

Karin Larén Hallström

Presskontakt Presskontakt +46 703 28 65 80

Relaterat material

Relaterade nyheter

Byggsveriges ledande informationsföretag

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige