Gå direkt till innehåll
Nytt inslag idag i Svensk Byggtjänst pod ”Snåret”: ”Byggproduktionen på väg mot effektivare lösningar - det vänder nu!

Pressmeddelande -

Nytt inslag idag i Svensk Byggtjänst pod ”Snåret”: ”Byggproduktionen på väg mot effektivare lösningar - det vänder nu!

Under branschmässan Nordbygg drar Svensk Byggjänst igång podden ”Snåret”. Här blir det diskussioner med ledande branschföreträdare och debattörer om hur byggprocessen kan bli mindre snårig. Programledare är Emma Jonsteg, arkitekt och VD på Utopia. Idag, den 2 april, finns ett nytt inslag att lyssna på – om hur själva produktionen i byggprocessen kan effektiviseras.

I det nya inslaget om byggproduktionen medvekar Fredrik von Platen, arkitekt och tidigare bl.a. ordförande för Sveriges stadsarkitekter, Jerrie Kristiansson, försäljningschef på BoKlok Sverige och Per-Martin Eriksson, VD på Veidekke.

Fredrik von Platen pekade på alla fel och allt slöseri som förekommer på en ”normal” svensk byggarbetsplats idag:

– Vi måste sluta tänka i termer av enskilda projekt, och börja tänka i termer av upprepningsbara industriella processer med effektiv organisering och logistik. Då kan vi minska antalet fel och slöseriet med tid i byggproduktionen. Och då kan kostnaderna sänkas vilket ger möjlighet till lägre priser.

”Ett tröstlöst läge”
Han var dock ganska dyster i sin syn på framtiden:

– De byggare som hittar sätt att effektivisera pratar inte så mycket om det utan använder besparingen till att tjäna mer – inte sänka priset. Och det byggs nästa bara för de som har höga inkomster. Det hela har gått i baklås – om det dyker upp en aktör som pressar priserna i bra bostadslägen, blir det problem också för bankerna med den överbelåning som finns. Det är många krafter som håller oss kvar i det tröstlösa läge som uppstått.

Men Fredrik von Platen fick mothugg av Jerrie Kristianson, BoKlok och Per-Martin Eriksson, Veidekke.

”Det vänder nu!”
– Vi på BoKlok ser oss som en mindre aktör som utmanar och faktiskt pressar priserna med snabb projektering och industrialiserat byggande. Vi utgår från att en ensamstående förskollärare med ett barn ska ha råd att bo i våra bostäder efter att alla andra kostnader är betalda. Klarar vi inte det i ett projekt så genomför vi det inte, sade Jerrie Kristiansson

Han menade att problemen med ineffektiv byggproduktion är på väg att lösas:

– Det vänder nu! Bara vi fortsätter att ha fokus på bostadsfrågan och den bostadskris som råder, så kommer effektiva koncept att få genomslag och ge lägre priser.

”Genomför alla bra förslag snabbt!”
Per-Martin Eriksson menade att också Veidekke arbetar för fullt med industrialiserade processer och pressar kostnaderna utan att ge avkall på kvalitet och arkitektoniska värden. Han pekade på att det krävs bättre förutsättningar i regler och tidiga skeden för att effektivisera själva byggproduktionen:

– Vi måste till exempel komma bort från de kommunala särkraven för att få utväxling för industriellt byggande där samma lösning kan användas många gånger. Regeringen och Nybyggarkommissionen har många bra förslag på hur förutsättningarna för effektivare byggproduktion kan förbättras. Jag hoppas de genomförs snabbt!

”Nu tar vi frågan om den snåriga byggprocessen ett steg vidare!”
Svensk Byggtjänst VD Erik Hellqvist tycker att det kom fram många bra beskrivningar av utmaningar och förslag på lösningar i detta nya inslag i podden ”Snåret”.

– Under det senaste året har Svensk Byggtjänst i undersökningar, intervjuer, debatter och seminarier granskat varför det är så svårt att få fram de bostäder som behövs. Vi kan konstatera att den svenska byggprocessen är snårig och att det finns en rad frågor som behöver rätas ut och många delmoment som kan förbättras, säger Erik Hellqvist, VD på Svensk Byggtjänst.

– Det är därför har vi dragit igång podcasten ”Snåret”. Har tar vi frågan om den snåriga byggprocessen ett steg vidare. Här kommer ledande företrädare för alla led i byggprocessen och samhällsdebattörer att diskutera lösningar.

”Måste börja snacka med varandra!”
I det allra första inslaget i ”Snåret” samtalar Emma med föreläsaren och beteendevetaren Klas Hallberg som i höstas tog pulsen på byggsveriges uppfattning om byggprocessen.

– På uppdrag av Svensk Byggtjänst gjorde jag bland annat en massa filmade intervjuer under branschevenemanget Business Arena och deltog i konferensen Samhällsbyggarforum. Det jag mötte är verkligen en snårig bild av byggprocessen där alla skyller på alla. Och framförallt – de olika aktörerna snackar ju inte med varandra, säger Klas Hallberg.

– Med Snåret ska vi få igång snacket mellan aktörerna och få fram konstruktiva förslag och idéer som branschen kan gå vidare med för att få en mindre snårig byggprocess – som i det nya inslaget om byggproduktionen. Vi vill få igång snacket både i själva programmen och genom synpunkter och reaktioner på programmen via twitter, säger Emma Jonsteg.

Nya inslag: Vem ljuger? Och hur blir vi bättre på att hångla?
Inom kort kommer ytterligare två nya inslag att läggas ut på ”Snåret”:

  • Hur blir vi bättre på att hångla? Aktörerna i byggprocessen pratar inte med varandra! Den bristande kommunikationen gör att projekt inte blir, drar ut på tiden eller blir för dyra. Hur får vi igång en öppen och nära dialog i vardagen som skapar effektivitet genom hela byggprocessen – från start till mål?
  • Vem ljuger? I debatten finns två huvudförklaringar till att det tar så lång tid att få igång nya bostadsprojekt: kommunernas saktfärdighet och byggbolagens vinstkrav. Hur ser sanningen och ansvarsfördelningen, och hur löser vi upp knutarna?

Snåret finns tillgängligt att lyssna på via www.byggtjanst.se och diskussionen kring programmen förs på twitter #snåret med Svensk Byggtjänsts VD Erik Hellqvist.

Ämnen

Taggar


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Presskontakt

Karin Larén Hallström

Karin Larén Hallström

Presskontakt Presskontakt +46 703 28 65 80

Relaterat material