Gå direkt till innehåll
Nytt inslag idag i Svensk Byggtjänst podd ”Snåret”: ”Vi behöver en nationell strategi för växande städer”

Pressmeddelande -

Nytt inslag idag i Svensk Byggtjänst podd ”Snåret”: ”Vi behöver en nationell strategi för växande städer”

Förra veckan fick opinionsbildare från Stockholms Handelskammare, Nybyggarkommissionen och jagvillhabostad.nu möjlighet att ställa sina krav för ett ökat bostadsbyggande till politikerna. Nu är det Alliansens tur att få bemöta dessa krav i ett nytt avsnitt av Svensk Byggtjänsts podd ”Snåret”, som släpps idag, 17 juni.

Snåret är Svensk Byggtjänsts podcast, där den snåriga byggprocessen sätts under lupp och Byggsverige bjuds in till dialog och debatt. Nu närmar sig höstens riksdagsval. Vad föreslår politikerna för att vi ska få bättre fart på bostadsbyggandet? Vilka beslut kan snabba på planprocessen? Vad är viktigast för den nya regeringen att ta tag i?

I det senaste avsnittet medverkar Oskar Öholm, bostadspolitisk talesperson M, Nina Lundström, bostadspolitisk talesperson FP, Ola Johansson, bostadspolitisk talesperson C och Roland Utbult, ledamot i Civilutskottet, KD. Programledare är som vanligt Emma Jonsteg, VD på Utopia Arkitekter.

Regelförenklingarna kommer att få effekt
Oskar Öholm menar att folk gör sig lustiga över alla utredningar som bostadsminister Stefan Attefall tillsatt, men att de faktiskt kommer att få effekt:

– 112 konkreta förslag har utredningarna mynnat ut i, bland annat ett enklare regelverk. Det viktiga är ju inte antalet utredningar utan att förslagen verkligen omsätts i praktiken.

Nina Lundström tillägger att när regeringen nu arbetar intensivt med att lätta upp regelkrånglet, så måste kommunerna ta sitt ansvar och tilldela mark i högre utsträckning.

– Kommunerna ska våga vara tydliga i sin markpolitik.

Ola Johansson pekar på att det är viktigt att inte bara ha ett storstadsperspektiv när vi pratar bostadsbyggande:

– Regelförenklingar skapar också möjlighet till ökat byggande på mindre orter. En uppluckring av strandskyddet skulle exempelvis innebära att glesbygden kan locka till sig nya invånare om det blir möjligt att bygga i attraktiva lägen.

Alla fyra är överens om att det krävs många olika åtgärder för att få bukt med bostadsbristen.

Industriellt byggande
Roland Utbult menar att en stor del i att försöka få ner priserna på bostadsmarknaden handlar om att få till industriella processer i byggandet:

– Det kommer att ge en ökad konkurrens, vilket gör att människor med svagare ekonomi också kan efterfråga bostäder på marknaden.

Nina Lundström håller med:

Idag kan vi köpa såväl billiga möbler som billig teknik. Varför skulle inte också bostäder gå att produktutveckla?

Nationell strategi för växande städer
Oskar Öholm framhöll att vi eventuellt behöver en nationell strategi för växande städer och att bostadsbyggandet ska vara ett riksintresse:

– Det är lätt att vara överens om att vi ska bygga hållbara städer, men då måste vi kanske ge oss på andra punkter, exempelvis tillåta lite mer buller och luckra upp strandskyddet.

I nästa program, som sänds den 25 juni, får oppositionen redogöra för hur de tänker få fart på byggandet och fixa bostadsbristen, om de får makten efter valet i höst.

Lyssna på Snåret via www.byggtjanst.se. Diskussionen kring programmen förs på Twitter #snåret med Svensk Byggtjänsts VD Erik Hellqvist samt på Facebook.

Ämnen

Taggar


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Presskontakt

Karin Larén Hallström

Karin Larén Hallström

Presskontakt Presskontakt +46 703 28 65 80

Relaterat material