Gå direkt till innehåll
Puts för beständiga livsmiljöer – ny bok ger vägledning till materialets möjligheter

Pressmeddelande -

Puts för beständiga livsmiljöer – ny bok ger vägledning till materialets möjligheter

Putsen är ett flertusenårigt hållbart material av lera, kalk och gips som erbjuder rika gestaltningsmöjligheter och lång beständighet. Boken ”Puts – utseende, funktion, beständighet” vill inspirera och passionerat visa på putsens möjligheter såväl för nybyggnad som restaurering. För nybyggnad är puts särskilt lämpat för byggnadsmaterialet hampakalk.

För att nå ett beständigt resultat behöver arkitekten kunna förstå materialet och ställa relevanta frågor till materialleverantörer. Här beskrivs putsens sammansättning ända ned på molekylnivå liksom bruksblandningar med olika egenskaper och strukturer samt hur putsen kan få kulörer.

Boken behandlar puts för både nybyggnad och restaurering, där de klassiska putsteknikerna beskrivs i ett eget kapitel. Boken omfattar också projekterings- och byggfrågor som byggnadsanalys, skadeanalys förfrågningsunderlag och upphandling.

Arkitektens viktiga roll
Arkitekten har en viktig roll att fylla, nämligen att skapa bra livsmiljöer. Det är arkitekten som föreskriver material och tekniker, och som gestaltar harmoniska miljöer. Många av dagens brukare vill ha beständiga byggnader med låga livslängdskostnader och den här boken ska fungera som hjälp i arbetet att välja ändamålsenliga material vid nybyggnad och restaurering av putsade byggnader.

Att förstå materialet och kunna ställa relevanta frågor inom ramen för ett byggprojekt är viktigt för att nå ett gott resultat. Boken Puts riktar sig i första hand till arkitekter, men även till byggnadsantikvarier, förvaltare, murare och intresserade husägare som söker en handbok som inspirerar och visar på putsens möjligheter.

Om författaren
Per Arne Ivarsson är restaureringsarkitekt med 50 års praktisk erfarenhet. Putskonstruktioner och byggteknik av tegel och natursten är hans specialområde och med denna bok vill han dela med sig av de kunskaper som han utvecklat genom åren. Inte bara vad som fungerat bra bakåt i tiden men även hur vi idag kan lära oss bygga mer beständigt och med hälsosamma material.

Ämnen


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige