Gå direkt till innehåll
Så byggdes husen 1880–2020 – klassiker i ny, grundligt bearbetad utgåva

Pressmeddelande -

Så byggdes husen 1880–2020 – klassiker i ny, grundligt bearbetad utgåva

Så byggdes husen 1880–2020 speglar 140 års utveckling av våra svenska flerbostadshus. Denna utgåva är en omarbetning och utvidgning av Så byggdes husen 1880–1980, som kom ut 1983. Genom åren har den blivit en storsäljande klassiker som utbildat generationer av samhällsbyggare.

Så byggdes husen från 1983 kommer nu i en ny, grundligt bearbetad utgåva – Så byggdes husen 1880-2020. Författarna och arkitekterna Cecilia Björk, Per Kallstenius och Laila Reppen tar läsaren på en resa där flerbostadshusens arkitektoniska utformning, planlösning och framför allt konstruktiva uppbyggnad får ta plats. 

Jämförbara och skalenliga
Utvecklingen av det svenska flerbostadshuset skildras i boken i form av en serie illustrerade husexempel. Serien visar sambandet mellan husens arkitektoniska utformning samt deras konstruktiva uppbyggnad och belyser viktiga steg i utvecklingen, allt från konstruktion och material till arkitekturuttryck. Alla exempel är jämförbara och inbördes skalenliga.

Viktig kunskapskälla
Boken har genom åren blivit en viktig och flitigt använd kunskapskälla för aktörer i byggbranschen, både yrkesverksamma i olika delar av byggprocessen och studerande.

Genom boken förmedlas den kunskap om byggandet som behövs för att ta hand om ett av våra största ekonomiska och kulturella arv – bostadshusen som byggts under de senaste 140 åren.

Omfattande research
Så byggdes husen 1880–2020 är resultatet av en omfattande granskning och genomgång av Cecilia Björk och Laila Reppen. De har gått igenom allt innehåll grundligt och kompletterat med nya avsnitt till de senaste decenniernas byggnation av flerbostadshus.

De har även gjort nya sammanställningar av portar, burspråk och balkonger som skildrar olika byggnadsdelars förändring genom åren. Kunskaper inom olika områden som författarna fått under deras yrkesverksamma liv har sammanställts och blivit nya uppslag i boken.

Köp boken här!

Om författarna: 
Laila Reppen och Cecilia Björk är arkitekter SAR/MSA och har i flera böcker med fokus på arkitektur och stadsbyggnad beskrivit utvecklingen i Sverige från 1800-talet till dags dato, bland annat i titlarna Så byggdes staden, Så byggdes villan, Tidstypiskt Arkitekturdetaljer i flerbostadshus 1880–1980 samt Tidstypiska kök och bad. De driver instagramkontot @arkitektens_oga.

Per Kallstenius var stadsarkitekt i Stockholm under åren 1984–1989 samt 1994–2010 och är numera projekterande arkitekt. Han har speciellt intresserat sig för en pedagogisk skildring av stadens utveckling över tid och har givit ut böckerna ”Minne och vision” – om Stockholms stadsutveckling över tid”, Stockholm- ett världsminne” om Stockholms byggnadsritningar samt ”Stockholm – vattnet, öarna och staden”.

Fakta:
Författare: Cecilia Björk, Per Kallstenius och Laila Reppen
Förlag: Svensk Byggtjänst
Antal sidor: 172
Format: 297 x 297 mm
Trådbundet hårdband, riktigt illustrerad i fyrfärg, medföljande mätsticka

Ämnen


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kontakter

Helen Strandgren

Helen Strandgren

Affärsområdeschef 08-457 10 00

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige