Gå direkt till innehåll
Spelsuccén Minecraft officiellt lanserad:  Svensk Byggtjänsts projekt Mina Kvarter  presenterades på MineCon i Las Vegas

Pressmeddelande -

Spelsuccén Minecraft officiellt lanserad: Svensk Byggtjänsts projekt Mina Kvarter presenterades på MineCon i Las Vegas

I helgen (18-19 november) lanserade det svenska företaget Mojäng spelet Minecraft 1.0 på konventet MineCon i Las Vegas. Spelet har redan som betaversion blivit en enorm succé med cirka 30 miljoner användare globalt. På MineCon presenterade Svensk Byggtjänsts mediachef Mats Hultgren projektet Mina Kvarter, där ungdomar med hjälp av Minecraft visualiserar förändringsförslag i sina bostadsområden.

Drygt 5 000 personer fanns på plats i ett fullsatt Mandalay Bay Ballroom i Las Vegas när Minecraft 1.0 lanserades på spelutvecklingsföretaget Mojängs egna konvent, MineCon.

– Det är märkligt att miljoner användare har spelat Minecraft samtidigt som utveckling pågått. Svårt att se det hända någon annanstans än i spel- och webbvärlden, säger Mats Hultgren, som tycker att stämningen var alldeles fantastisk under lanseringen.

– Minecraft har vuxit till något mycket större än ett datorspel. Det är ett globalt fenomen som engagerar miljontals människor och används redan som ett pedagogiskt verktyg i skolor i länder världen över, säger Carl Manneh, VD på Mojang.

Mina Kvarter i inledningstalet

Samarbetet mellan Mojäng/Minecraft och Svensk Byggtjänst i projektet Mina Kvarter, blev omnämnt redan i inledningstalet på Minecon i Las Vegas.

– I Svensk Byggtjänsts projekt Mina Kvarter hoppas jag att Minecraft kan fungera som ett verktyg för ungdomar för att visualisera hur de vill se sin framtida hemort, säger Carl Manneh.

– Det var otroligt roligt att få presentera Mina Kvarter och hur vi använder Minecraft på konventet i Las Vegas, säger Mats Hultgren. Det känns verkligen som vi hittat ett perfekt samarbete med Mojäng.

Med sikte på miljonprogrammet

– Vi har startat projektet Mina Kvarter för att få igång fler samarbeten mellan ungdomar och bostadsbolag främst i de så kallade miljonprogramsområdena, berättar Erik Hellqvist, vd på Svensk Byggtjänst.

– Vi vet att många ungdomar har oerhört bra idéer. På vår Facebook inom Mina Kvarter lyfter vi fram inspirerande exempel på hur ungdomar verkligen lyckats påverka och få igenom förslag i sina områden. Vi ger också tydliga råd om hur ungdomar kan arbeta rent praktiskt för att få ingång samarbeten med bl.a. bostadsbolag.

– Sedan har vi den anpassade versionen av Minecraft, där man snabbt kan bygga sina egna framtidskvarter och visa vad man vill uppnå, berättar Erik Hellqvist.

Nu startar konkreta projekt

Ett antal workshops där Minecraft används i konkreta utvecklingsprojekt med ungdomar, bostadsbolag och kommuner kommer att startas de närmaste månaderna. Först ut är Hovsjö i Södertälje.

– Och vem vet – nu när Mina Kvarter varit med på MineCon I Las Vegas – kanske idéen sprida också till andra länder, säger Erik Hellqvist.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige