Gå direkt till innehåll
InviSense blev vinnaren av Nordbyggs Guldmedalj 2019.
InviSense blev vinnaren av Nordbyggs Guldmedalj 2019.

Pressmeddelande -

Svensk innovation för fuktmätning fick Nordbyggs guldmedalj 2019

InviSense – en svensk innovation utvecklad ur forskning vid Linköpings Universitet. Det blev vinnaren av Nordbyggs Guldmedalj 2019. Produkten, som på kort tid sålts i över 100 000 exemplar, består av tunna passiva sensorer som kontrollerar fuktigheten i byggkonstruktioner och trådlöst förmedlar data för analys till en molntjänst.

Bakom priset står Nordbygg, tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Årets medalj delades ut till vinnaren under tisdagskvällen i samband med Årets Bygge-galan på Cirkus i Stockholm.

Juryns ordförande, Svensk Byggtjänsts VD Urban Månsson, läste upp nomineringen:

”Tack vare InviSenses innovation kan fastighetsägare nu effektivt upptäcka fuktskador och ringa in omfattningen – utan att göra åverkan på konstruktionen. De passiva sensorerna som ingår i systemet är hållbara ur alla perspektiv. Molntjänsten för analys av mätdata ger förutsättningar för snabba och korrekta insatser vid fuktskador – vilket kan minimera kostnader och rädda stora värden.”

Liksom tidigare år har de tio finalisterna hämtats från ”Topplistan” som löpande publiceras i Byggindustrin. Redaktionen har valt ut finalisterna som sedan alla kunnat rösta på via arrangörernas hemsidor. ”Folkets röst” har utgjort en del i underlaget för att kora vinnaren. Den slutgiltiga makten har dock juryn haft.

Svenskt forskarteam

– Det är mycket roligt att årets medalj går till en innovation med rötterna i svensk forskning. Bakom InviSenses lösningen ligger ju ett arbete som gjorts av Linköpingsprofessorn Magnus Berggren och hans team med stöd från RISE, säger Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg och medlem i juryn.

– Vi tycker att Guldmedaljen fyller en viktig uppgift – den pekar på den stora utvecklings- och innovationskraften i vår bransch och kan tjäna som inspiration för andra att satsa mer på nya lösningar och produkter, menar Urban Månsson.

Förutom Urban Månsson och Peter Söderberg ingår även följande i personer i juryn: Anders Carlén, chefredaktör på Byggindustrin, Anneli Kouthoofd, vd Byggmaterialindustrierna, samt Björn Florman, Materialbiblioteket.

Tidigare vinnare

Den allra första medaljen delades ut 2010 och tillföll då Soltech Energy och deras solenergisystem med takpannor av glas.

Förra året, 2018, vann ”Rosmari” – en arbetsbyxa för gravida från företaget Operose. Operose har designat flera typer av arbetskläder för kvinnor i byggbranschen. Med den nya byxan för gravida hantverkare fick sortimentet ett angeläget tillskott som alltså belönades med 2018 års Guldmedalj.

Genom åren har medaljen tilldelats en lång rad olika innovationer – alltifrån energisnåla fläktar till biologiskt nedbrytbara flamskyddsmedel.


Mer information om den vinnande produkten hittar du via: 
https://invisense.se

Alla de nominerade bidragen finns beskrivna här:
http://byggindustrin.se/guldmedaljen

För mer information om Nordbyggs guldmedalj kontakta:
Peter Söderberg, projektchef Nordbygg, peter.soderberg@stockholmsmassan.se, 08-749 43 93. 
Urban Månsson, vd Svensk Byggtjänst, urban.mansson@byggtjanst.se, 08-457 10 08

Ämnen


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige