Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Teamkultur ger bättre resultat i byggprojekt

Att driva ett stort byggprojekt kan jämföras med att driva ett medelstort företag. Vad gruppen och varje medarbetare presterar är beroende av organisationens kultur. Nu presenterar Svensk Byggtjänst en ny bok med namnet Att utveckla teamkultur i byggprocessen skriven av organisationskonsulterna Göran Härngren och Catarina Sällström. I boken beskrivs hur man arbetar med kulturen för att öka effektiviteten och förbättra måluppfyllelsen i byggprojekt.

 

Väl fungerande kommunikation är en förutsättning för ett lyckat projektresultat, oberoende av vilken samverkansform som används. Detta gäller inte minst inom byggsektorn, där det oftast är flera parter engagerade i ett projekt.


- Många stora bygg- och fastighetsföretag är duktiga på att arbeta med sin egen kultur. Men det finns en brist hos byggherrar, som har ansvaret för att sätta samman stora organisationer som visserligen är tillfälliga, men i många fall ska fungera i flera år. Att driva ett stort byggprojekt kan jämföras med att driva ett medelstort företag.


- Här skulle man kunna tjäna mycket i både tid, pengar och kvalitet på ett genomtänkt ledarskap. Ett som skapar ett klimat och värdegrund som befrämjar projektet och som tar till vara medarbetarens och gruppens kompetens.


Det säger Göran Härngren som tillsammans med Catarina Sällström skrivit boken. Båda författarna är beteendevetare och har tidigare arbetat som HR-chefer. Idag är de flitigt anlitade som konsulter hos stora företag, bland annat inom bygg- och fastighetssektorn.

 

 

Team med gemensamt mål
Teamkultur handlar om den inre kultur som råder i företaget eller organisationen. Ett företags kultur påverkar varje medarbetares tankar, känslor och agerande.


- Man kan bestämma sig för vilken kultur man vill ha i en projektgrupp eftersom kulturen sitter i människorna. Genom att aktivt arbeta med gruppens kultur och skapa gemensamma värden och värderingar, kan man påverka den enskilda medarbetarens agerande och gruppens resultat, säger Catarina Sällström.


Att utveckla teamkultur i byggprocessen beskriver hur man skapar ett team med gemensamt mål. Boken tar också upp ledarskap och verktyg som kan användas för att skapa effektiva arbetsgrupper.


- Det är en ledarutmaning för projektledaren att frigöra kraften som alltid finns i det mänskliga kapitalet. Genom att skapa en motiverande och energifylld stämning i projektgrupperna kommer man åt den outnyttjade potential som de flesta team faktiskt har, säger Catarina Sällström.

 

 

Svensk Byggtjänsts undersökning konkretiserade problematiken
Idén att skriva en bok föddes för tio år sedan när Teamkultur arbetade med ett stort fastighetsbolag.


- Där vi stötte på ett antal utmaningar. Vår uppdragsgivare menade att dessa inte bara gällde deras företag utan var specifika för hela byggsektorn. Det handlade bland annat om en bransch som fortfarande till stor del sätter logistik, ekonomi och teknik i centrum och där frågor som handlar om människor inte prioriteras. Då föddes idén om att skriva en bok, förklarar Göran Härngren.


När Göran och Catarina började researcha kring frågan kom de i kontakt med Svensk Byggtjänst och Byggkvalitetsrådet (BQR).


- Svensk Byggtjänsts undersökning om kommunikationen i byggsektorn passade vårt arbete som hand i handske. Här hade man satt en prislapp på vad bristfällig kommunikation egentligen kostar och det är precis det som teamkultur handlar om, säger Catarina Sällström.


Undersökningen som bygger på en statistiskt säkerställd enkät till ledande personer i branschen visade att man skulle kunna spara 12 procent av den totala byggvolymen, vilket 2008 var 22 miljarder kronor.

 

 

Ledningen och projektledaren målgrupp
Göran Härngren säger att teamkultur handlar om offensivt arbete från två håll:


- Ledningsgruppen hos byggherren måste ta till sig budskapen och låta denna kunskap nå ut i linjeorganisationen. Projektledaren i sin tur har det praktiska och dagliga ansvaret att implementera kultur och arbetssätt i sin organisation.


- Tillfälliga organisationer har egentligen ännu större behov av att arbeta med sin kultur. I ett byggprojekt är det skarpt läge varje gång något utförs. Och om något går snett görs ett omtag och sedan skyndar man vidare. Då är det ännu viktigare att reflektera och analysera vad som gått fel. Det är också en sida av god teamkultur, avslutar Göran Härngren.

 

 

Att utveckla teamkultur i byggprocessen rekvireras från AB Svensk Byggtjänst, Kundservice, 113 87 Stockholm. Tfn 08-457 10 00. Internetbokhandel: www.byggtjanst.se
ISBN 9789173333566.


Svensk Byggtjänsts rapport "Besparingsmöjligheter genom effektivare kommunikation i byggprocessen" hittar du också på vår hemsida, www.byggtjanst.se, välj Pressrum och sedan Rapporter.


För mer information kontakta informationsansvarig Jörgen Hallström, 070-644 69 03, jorgen.hallstrom@byggtjanst.se eller Jonas Sjögren, produktansvarig litteratur, 08-457 10 00, jonas.sjogren@byggtjanst.se.


Högupplöst omslagsbild samt bild på författarna hittar du på vår hemsida, www.byggtjanst.se, välj Pressrum och sedan Bildbank.

Ämnen


Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige