Gå direkt till innehåll
Max Rosenberg, Martin Ljungberg och Fredrik Rosenberg från Recoma vann Nordbyggs Guldmedalj för årets innovativa produktnyhet 2022.
Max Rosenberg, Martin Ljungberg och Fredrik Rosenberg från Recoma vann Nordbyggs Guldmedalj för årets innovativa produktnyhet 2022.

Pressmeddelande -

Vinnaren av Nordbyggs Guldmedalj prisades för cirkularitet och låga emissionsvärden

Recoma byggskivor vann Nordbyggs Guldmedalj, priset för årets mest innovativa produktnyhet 2022. Skivorna är helt tillverkade av återvunna kompositförpackningar där enbart värme och tryck används vid tillverkningsprocessen vilket bidrar till ett lågt klimatavtryck.

Priset för Nordbyggs Guldmedalj delades ut under torsdagseftermiddagen på mässan, en tävling i samarbete mellan Nordbygg och Svensk Byggtjänst. Av tio nominerade produktnyheter kammades förstapriset hem av Recoma byggskivor.

Många nyfikna besökare var på plats och på Nordbygg Talks Scen fanns Lina Hann, projektledare för Nordbygg och Charlotte Steen, chefredaktör för Byggkoll på Svensk Byggtjänst för att dela ut priset och läsa upp juryns motivering:

”Juryn väljer i år att premiera cirkularitet och att undvika farliga ämnen i vår bebyggda miljö. Att använda uttjänta dryckesförpackningar ger mycket låga emissionsvärden av såväl TVOC* som formaldehyd och tillverkningen i Sverige bidrar till att hålla transporterna nere. Juryn imponeras av att den innovativa produkten har potential till storskalig produktion. Eftersom materialet är återvunnet blir klimatavtrycket lågt, vilket ger ett bidrag till ett mer hållbart samhällsbygge. Recoma får guldmedaljen för sina byggskivor, tillverkade i Sverige av återvunna förpackningar”.

”Det har gått i raketfart”

Recoma byggskivor tillverkas i Sverige av återvunna kompositförpackningar som annars hade blivit avfall. Råmaterialet behandlas genom torkning, sterilisering, malning och pressas slutligen ihop under höga temperaturer. Inget tillsätts vid tillverkningen och den energi som går åt för tryck och värme kommer helt från förnybar energi. Material som blir spill vid tillkapning går tillbaka igen i processen som ny råvara.

– Det känns oväntat att vinna Nordbyggs Guldmedalj men det är verkligen en bekräftelse på att vi är på rätt spår i branschen. Vi är ganska nya då vi bara hållit på drygt ett år så det har gått i raketfart, säger Max Rosenberg, vd för Recoma och vinnare av Nordbyggs Guldmedalj.

Tillsammans med Max Rosenberg fanns även Martin Ljungberg och Fredrik Rosenberg, båda säljare på Recoma på plats på scenen för att ta emot priset.

Belönades för cirkuläritet
Priset har delats ut under 10 års tid och i år var det stor variation bland de nominerade produkterna, dock med den gemensamma nämnaren hållbarhet, med allt från cirkulärt tänkande till nya, spännande material och lösningar.

– Årets vinnare av Nordbyggs Guldmedalj speglar hållbarhet och cirkulärt tänkande som är oerhört viktigt i dagens samhälle, inte minst inom byggbranschen. Vi hoppas och tror att fler kommer inspireras av årets vinnare så att vi tillsammans kan arbeta för ett klimatneutralt samhällsbygge, säger Anna Göth, chef för Byggkatalogen på Svensk Byggtjänst.

Förutom Anna Göth består juryn av Charlotte Steen, chefredaktör på Byggkoll på Svensk Byggtjänst, Anna Ryberg Ågren, vd för Byggmaterialindustrierna, Björn Florman från Materialbiblioteket och Peter Söderberg, projektledare för Nordbygg på Stockholmsmässan.

* TVOC = Total volatile organic compounds, dvs den totala halten av flyktiga organiska ämnen.

Ämnen


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige