Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Anpassa eller försvinna – så blir framtidens yrkesroller i byggsektorn

    Flera yrkesroller måste vara beredda på förändring när byggandet blir allt mer digitaliserat och industrialiserat. I senaste Snåret diskuteras var behovet av omställning är som störst. Snåret är en podcast från Svensk Byggtjänst med fokus på den snåriga byggprocessen.

  • Ny bok om att ta tillvara solvärme – solen som förnybar energikälla

    ​Solvärme är ett samlingsnamn för den teknik som omvandlar solens strålningsenergi till värme. Det avser i dagligt tal hela solvärmesystemet som tar hand om och lagrar värmeenergi. Författaren beskriver i boken Solvärmeteknik vad solvärme är och presenterar de vanligaste typerna av solfångare.

  • Nordic ConTech Talks: ”Krisen är en fantastisk drivkraft”

    Coronakrisens möjligheter att driva samhällsbyggnadssektorn mot en snabbare digitalisering, var huvudtemat på Nordic ConTech Talks första webinarie, som anordnades av Svensk Byggtjänst och Smart Built Environment tillsammans med Infra Sweden 2030, Byggföretagen och Installatörsföretagen.

  • BYGG IKAPP - handbok för att göra miljön tillgänglig för alla

    Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning är inget särintresse. Ett hållbart samhälle förutsätter att alla så långt möjligt kan delta i samhällslivet. Boken BYGG IKAPP redogör för regler och ger lösningar så att kraven kan uppfyllas.

  • Nyfiken på partnering?

    Vill du veta mer om samverkansformen partnering? När är den lämplig och vilka är ersättningsreglerna? Det och mycket mer får du ta del av på Svensk Byggtjänsts kostnadsfria webbinarium med redaktör Viktor Ginner i ledning.

  • Ny handbok om tillämpningen av Plan- och bygglagen – PBL

    PBL är en komplex lag som genomgått ett flertal, mer eller mindre genomgripande, ändringar sedan införandet 1987. Vid tillämpningen ska många olika intressen vägas mot varandra vilket gör det många gånger svårt att förstå vad som gäller och på vilka grunder besluten ska fattas.

  • Ny bok om entreprenadformen Partnering

    Bygg- och anläggningsprojekt rör stora investeringar och präglas av tids- och kostnadspress, inte sällan med kvalitetsproblem som följd i det färdiga byggobjektet. De senaste tjugo åren har intresset för alternativa modeller för att driva byggprojekt ökat markant i Sverige. En sådan modell är entreprenad med utökad samverkan eller ”partnering”.

  • Byggkonstruktioner ska klara extrema händelser – ny handbok

    Vid konstruktion av byggnader behöver man ta hänsyn till risker relaterade till extrema händelser som till exempel påkörning av fordon, attentat eller grova fel i byggprocessen. Begreppet robusthet används för att beskriva ett konstruktionssystems förmåga att begränsa konsekvenser av sådana extrema händelser.

Visa mer