Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Nominerade till Årets Bok 2020 hos Svensk Byggtjänst

Varje år utses en av Svensk Byggtjänsts egenproducerade böcker till Årets bok av en jury bestående av representanter från byggbranschen. Tre böcker utgivna under 2020 har nu nominerats till titeln. Böckerna tar upp hur partnering i byggprojekt går till, hur detaljer i byggkonstruktioner ritas på bästa sätt och hur våra kök och badrum har utvecklats under 120 år.

– Med utmärkelsen Årets bok vill vi på Svensk Byggtjänst lyfta våra författare och uppmärksamma de nya titlar som getts ut under året. Det är en spännande bredd bland årets nominerade böcker och det blir intressant att se vilken av dem som kammar hem priset, säger Helen Strandgren, förlagschef på Svensk Byggtjänst.

De nominerade böckerna är:

1. ”Partneringboken” av John Hane och Malin Österberg
Boken tar upp tillvägagångssättet vid entreprenad med utökad samverkan, så kallad ”partnering”. Författarna berör viktiga frågor såsom upphandling, när partnering lämpar sig och inte, ersättningsregler och kontraktsfrågor samt ämnen som projektorganisation, kommunikation och konflikthantering i samband med partnering.
Läs mer om boken här

2. ”Rita detaljer” av Niclas Hedin
I Rita detaljer besvaras frågor som: Vad är en detalj, vilka detaljer är viktiga att redovisa och hur går man tillväga för att rita detaljer? Boken vänder sig till alla som vill veta mer om hur byggnader byggs och till praktiserande arkitekter, konstruktörer och byggnadsingenjörer.
Läs mer om boken här

3. ”Tidstypiska Kök & Bad 1880–2000” av Cecilia Björk, Gustav Bergström och Laila Reppen
Boken ger en illustrativ bild av standard- och stilutvecklingen av kök och badrum i Sveriges flerbostadshus och småhus. Skildringen tar sin början under 1880-talet när många städer växer kraftigt i industrialiseringens spår. 120 år senare är hög standard i hemmen en självklarhet och många kök och badrum rivs ut och byggs om, långt innan det är tekniskt nödvändigt.
Läs mer om boken här

Juryn för Årets Bok 2020
Årets bok arrangeras för tredje året i rad och i år består juryn av följande personer:

Viktoria Edelman
Viktoria är advokat och delägare på AG Advokat som är inriktad mot inom bygg- och fastighetsbranschen. Hon arbetar sedan snart 20 år med entreprenadrätt, offentlig upphandling och tvistelösning och är också flitigt anlitad som föreläsare inom entreprenadrätt. Hon är också medförfattare till boken Entreprenörens aviseringsplikt.

Lars Kaijser
Lars är informatör för Bygginfo på Svensk Byggtjänst och levererar kvartalsmässigt skräddarsydda och uppdaterade nyheter från samhällsbyggnadssektorn inom bevakningsområdet husbyggnad och förvaltning. Han är civilingenjör inom väg- och vattenbyggnad från KTH och har ett starkt intresse för miljö- och hållbarhetsfrågor.

Herman Arfwedson
Herman är arkitekt SAR/MSA på arkitektbyrån Andersson Arfwedson som han driver tillsammans med Ola Andersson. Han har examen både från arkitektprogrammet på KTH och samhällsplanerarprogrammet på Stockholms universitet. Herman har bland annat arbetat med stadsutvecklingen av Solna City, inredning och ombyggnad av kontoret för HSB Norra Storstockholm samt översiktsplanen för Umeås centrala delar.

Rikard Silverfur
Rikard arbetar som chef för Utveckling & Hållbarhet på branschorganisationen Fastighetsägarna Sverige. Rikard är civilingenjör inom väg- och vattenbyggnad från KTH, och har bred erfarenhet som konsult och byggherre samt av kommunal förvaltning och standardisering.

Vinnaren koras den 21 januari 2021. Följ oss i sociala medier för att läsa mer om de nominerade titlarna.

Ämnen

Kontakter

Helen Strandgren

Helen Strandgren

Affärsområdeschef 08-457 10 00

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige