Gå direkt till innehåll
Fynd under en skräpplockarpromenad. Foto: Lars Kaijser
Fynd under en skräpplockarpromenad. Foto: Lars Kaijser

Nyhet -

Svensk Byggtjänst i CleanUp-samarbete med Håll Sverige Rent

I samarbete med Håll Sverige Rent har Svensk Byggtjänst dragit i gång initiativet ”Byggtjänst CleanUp”. En satsning för att tillsammans förbättra miljön i vår omgivning – tillsammans på avstånd.

Att tillsammans plocka skräp som en företagsaktivitet blir allt vanligare. Att träffas och samtidigt göra något bra för miljön är en perfekt kombination, men när pandemi håller oss på avstånd från varandra får man ta till andra lösningar. Unden våren startade Svensk Byggtjänst sin nationella satsning ”Byggtjänst CleanUp” för att plocka skräp tillsammans men i olika delar av landet.

– Vi har sju kontor runt om i Sverige och nu är det extra tufft att hålla kontakten när alla jobbar hemma. Det här är en perfekt aktivitet när alla är så utspridda och inte ses på samma sätt som innan, säger Gabriella Wiklund, förlagsredaktör på Svensk Byggtjänst.

    Aktiviteten som varade mellan 1 och 15 juni 2021 förevigades genom en gemensam chatt där bilder flödade; skräpplockare och små underliga fynd varvades med stora insatser vid nedskräpade miljöstationer. Den som tog hem titeln ”Bäste skräpplockare” var Lars Kaijser, informatör på Bygginfo som plockade skräp hela 28 gånger under de två veckorna och blev prisad med en grönsakslåda från Ekolådan.

    – Jag har tagit med mig utrustningen ut på mina hundpromenader och det har blivit en hel del udda fynd. Jag kommer att fortsätta plocka nu när rutinen sitter. Olusten inför onödig plast har tilltagit än mer, det uppfattar jag att fler också tycker, menar Lars.

      Efter den lyckade aktiviteten planerar Svensk Byggtjänst att göra CleanUp till en återkommande aktivitet under året med fler tillfällen till hösten.

      Här finns mer att läsa om Håll Sverige rent och Naturvårdsverket:

      Håll Sverige rent företag: https://hsr.se/foretag
      Naturvårdsverkets nedskräpningsmätning: https://www.naturvardsverket.se/Nyheter-och-pressmeddelanden/Ny-matning-om-nedskrapning/
      Håll Sverige rent ”Skräp i naturen”: https://hsr.se/skrap-i-naturen
      Håll Sverige rent ”Skräp i haven”: https://hsr.se/skrap-i-havet

      Ämnen

      Kontakter

      Frida Backjanis

      Frida Backjanis

      Webbredaktör 076-834 10 33

      Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

      Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

      Svensk Byggtjänst
      Besöksadress: Odengatan 65
      113 87 STOCKHOLM
      Sverige